Persoonlijke ontwikkeling Vorige

1 van 752

Volgende

In 6 tips helemaal mee met Excel 2016

Excel 2016 mag dan al een hele tijd op de markt zijn, we zetten graag nog enkele nieuwe en belangrijke functionaliteiten op een rijtje. Maak optimaal gebruik van het programma en werk nog sneller en efficiënter.

29 maart 2017

Delen

Excel 2016

1. Smart Lookup

De Smart Lookup-functie wordt ook wel eens ‘Insights’ genoemd. Het is als het ware de ‘Wikipedia-functie’ van Office 2016. Plaats je cursor op een woord of markeer een zin in je spreadsheet, klik op de rechtermuisknop, selecteer ‘Smart lookup’ in de keuzelijst en het Insights-venster wordt aan de rechterkant geopend.

Zo krijg je meer foto’s en info over het onderwerp dat je net geselecteerd hebt (gebaseerd op Bing, Wikipedia...)

Excel 2016 

2. Tell me

‘Tell me what you want to do…’ Deze nieuwe functionaliteit vind je bovenaan in het lint terug aan de rechterkant. Het is niet meer dan een zoekvenster waar je een vraag of een commando kan intypen. Het geeft een suggestie van functies en commando’s die het meest aansluiten bij wat je zoekt. Een handige en briljante snelkoppeling dus.

Excel 2016 

3. Forecast

Stel: je hebt een reeks data waar een tijdslogica aan vast hangt en die je kan plotten op een tijdslijn. Wat als je op basis van deze historische gegevens in één klik voorspellingen kan doen? Bijvoorbeeld: je verwachte omzetcijfers of prognose berekenen op basis van de gerealiseerde omzetcijfers én dat zonder al te veel moeilijke berekeningen. Dat is wat Forecast doet.

Je moet wel zelf het interval bepalen. (bv: maanden, weken…) Verder kan je ook kiezen hoe je de resultaten wil weergeven: lijngrafiek, kolomgrafiek... Behoorlijk slim!

Excel 2016 

4. 3D Map

Deze tool was nog een add-in in de vorige versies van Excel. Nu is het een standaard functionaliteit. Je kan gegevens zoals omzet, populatie, temperatuur over een bepaalde tijd of gebied driedimensioneel op een kaart weergeven. Je kunt zelfs een verhaal (verloop in tijd) maken met de zogenaamde Excel Video tours.

Excel 2016 

5. Pivot tables: search field, date grouping

De pivot tables of draaitabellen werden voor Excel 2016 ook wat opgefrist. De belangrijkste feature is de toevoeging van een zoekfunctie’ Heel gemakkelijk als je een veld wilt selecteren in een lange datalijst, zodat je niet door de hele lijst moet scrollen.

Ook het groeperen van data werd nieuw leven ingeblazen. Vroeger werd elke datum apart getoond op je grafiek. Nu worden ze automatisch gegroepeerd in jaren, kwartalen en maanden. Wil je dieper in detail gaan (weken, dagen)? Dan kan je de ‘+ optie’ gebruiken om naar het volgend niveau te gaan.

Excel 2016 

6. Quick analysis tools

Quick analysis tools zijn een echte tijdsbesparing. Nadat je je datatabel hebt voltooid, selecteer je de volledige range. In de rechterbenedenhoek van je selectie verschijnt een icoontje met een bliksem symbool. Als je hierop klikt, verschijnt er een pop-up menu met een reeks opties om je datatabel te bewerken: opmaak, grafieken, totalen...

(edw) – Bron/meer info: Kluwer Opleidingen 

Wil je nog efficiënter leren werken met Excel? Of je Excel-kennis een ferme boost geven? Je vindt een ruime keuze aan 40 workshops over diverse functionaliteiten op de Excel Experience Day georganiseerd door Kluwer Opleidingen op 14 juni 2017.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?