Het loon van...
Vorige

1 van 771

Volgende

Hoeveel verdient een profrenner à la Philippe Gilbert?

Vroeger werden wielrenners al eens oneerbiedig ‘de dwangarbeiders van de weg’ genoemd. Maar arbeiders zijn het vandaag de dag al lang niet meer …
#

“Een Belgische profrenner heeft het bediendenstatuut”, vertelt Marc Van Boterdael, boekhouder bij de Koninklijke Belgische Wielerbond. “Dat is zo opgenomen in het sociaal statuut. Een renner die koerst om den brode, heeft ook recht op een pensioen omdat hij sociale zekerheid betaalt. Op een dertiende maand en vakantiegeld hebben de renners geen recht.”

Wie verdient wat?

Hoeveel een wielrenner gemiddeld verdient, is moeilijk te achterhalen. Ploegen communiceren daar nu eenmaal niet graag over. Een minimumloon is er wel. Dat is wettelijk vastgelegd door barema's van de UCI.

  • Een neoprof bij een continentale ploeg genre An Post-Sean Kelly moet minstens 17.350 euro per jaar verdienen.
  • Een renner uit een procontinentale ploeg als Landbouwkrediet krijgt minstens 27.500 euro per jaar betaald.
  • Een renner bij een ploeg van de World Tour, bijvoorbeeld Vacansoleil, heeft jaarlijks recht op minstens 30.000 euro/jaar.

Het loon van Philippe Gilbert

“Dertig procent van de renners rijdt voor het minimumloon”, weet Cédric Vasseur, voormalig voorzitter van de Internationale Wielervakbond CPA. Voor de renners uit de ProTour is dat omgerekend zo’n 2.500 euro per maand. “De rest verdient iets meer, de absolute top heel veel meer”, besluit Vasseur.

In het geval van Philippe Gilbert is dat naar verluidt zo’n 1 miljoen euro per jaar, oftewel een slordige 83.350 euro per maand. En daar zit het prijzengeld nog niet inbegrepen!

Wereldkampioen 2012

Voor dat prijzengeld moet je wel winnen weliswaar. Maar hé, dat deed Philippe Gilbert in 2012 met verve in het Nederlandse Valkenburg, waar het Wereldkampioenschap Wielrennen 2012 werd georganiseerd. Hoeveel euro die knappe prestatie Philippe precies opleverde? Een mooi 7.667 euro.

Ter vergelijking: Edvald Boasson Hagen kreeg naast zijn zilveren medaille 5.367 euro prijzengeld, Alejandro Valverde moest tevreden zijn met brons en 3.067 euro.

(kv) – Bron: Sportwereld.be  

24 september 2012
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook