Hoeveel extra loon krijg jij in 2012?

26 september 2013
Net zoals in 2011 is de indexering ook dit jaar weer positief. Dat betekent: een hoger loon! De vraag die iedereen zich dan meteen stelt, is natuurlijk … hoeveel zal mijn loon stijgen?
extra loon

Alles hangt af van het paritair comité waartoe je behoort. Elke Belgische onderneming uit de privésector behoort tot een paritair comité, bepaald door de activiteit van het bedrijf. Een bouwonderneming valt bijvoorbeeld onder pc 124, werknemers in de horeca onder pc 302, de meeste bedienden onder pc 218.

>> Hoe weet ik onder welk paritair comité ik val? 

Max. 3,47 procent omhoog

De lonen van de 400.000 bedienden die deel uitmaken van het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden gaan dit jaar met de grootste loonsverhoging lopen, vanaf 1 januari 2012 stijgt hun loon met 3,47 procent.

Die verhoging bestaat uit een loonindexering van 3,17 procent én een stijging met 0,3 procent als gevolg van het door de regering opgelegde akkoord. Dit laatste deel kan op bedrijfsniveau wel omgezet worden in bijvoorbeeld maaltijdcheques of andere voordelen.

>> Bereken: hoeveel krijg jij meer betaald in 2012?  

Terugbetalen in februari?

Gezien het grote aantal nieuwe begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo en het achterblijven van de nodige wetteksten en koninglijke besluiten die deze beslissingen moeten bekrachtigen, is het naar verluidt niet ondenkbaar dat uw loonbrief in januari nog niet helemaal correct zal zijn.

Bovenstaande indexering vormt hierbij geen enkel probleem. De verhoogde belasting op bedrijfswagens, de nieuwe kinderbijslag enzovoort … daarentegen. “De interpretatie van de nieuwe wetten is op dit moment niet altijd even duidelijk”, aldus Jan Boden van SD Worx. “Mogelijk blijven de sociale secretariaten (die voor duizende bedrijven de maandelijkse loonberekeningen doen, nvdr.) nog met een heleboel vragen zitten, waarop slechts na enkele weken een duidelijk antwoord komt.”

Waarschijnlijk is er pas vanaf februari – of zelfs maart – dus duidelijkheid hieromtrent, wat inhoudt dat bepaalde werknemers mogelijk een rectificatie zullen krijgen, waarbij zij allicht enkele tientallen tot honderden euro extra zullen moeten afdragen, gecorrigeerd op het loon van februari of maart.

Het is m.a.w. niet zeker of uw loon van januari ook zal gelden voor de rest van het jaar ...

(kv) – Bron: Standaard.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14898 andere jobs