Hoeveel brengt prostitutie in België jaarlijks op?

Prostitutie is illegaal, maar de omzet van de praktijk valt niet onder de mat te vegen. Welke impact heeft prostitutie op onze economie?
#

Met een omzet van 900.000.000 euro is het niet onlogisch dat de Verenigde Naties hebben gevraagd om rekening te houden met deze verdoken inkomsten in het bruto binnenlandse product.

Schaduweconomie

De Nationale Bank van België vroeg aan wetenschappers van de Universiteit Leuven om de impact van de prostitutie op onze economie te analyseren. Net als van drugshandel en namaakproducten, die ook een aanzienlijke omzet weten te draaien, maar nog steeds een soort schaduweconomie vormen.

Geen gemakkelijke opdracht natuurlijk, aangezien prostitutie nog altijd illegaal is en tarieven niet in overzichtelijke cao’s vastgelegd zijn of mooi aan de belastingen gerapporteerd worden.

Straat- en raamprostitutie versus privé-prostitutie

Verder merkten onderzoekers ook dat ze rekening moesten houden met het verschil tussen straat- en raamprostitutie en prostitutie in de privésfeer.

Uit hun onderzoek bleek dat de prostitutie in België jaarlijks ongeveer 870 à 916 miljoen euro verzilvert, aldus onderzoeker Stef Adriaenssens. Ze gebruikten hiervoor onder andere online evaluaties. Hieruit bleek dat raamprostitutie alleen al zorgt voor een omzet van ongeveer 148 miljoen euro per jaar.

Toch is raam- en straatprostitutie niet de grootste vorm van inkomsten. Meer dan de helft van de omzet komt namelijk uit de privé-prostitutie. Het gaat hier dan om 50 tot 60%. Vooral online advertenties winnen aan populariteit.

Succes (online) privé-diensten

De onderzoekers denken dat vooral de verhoogde immoprijzen op gekende prostitutielocaties de boosdoener zijn. Verder zouden gekende prostitutiebuurten en –locaties mensen ongemakkelijk maken en een onveilig gevoel geven, waardoor de omzet is beginnen dalen en meer mensen naar privé-services grijpen.

(sjv) – Bron: Express.be 

15 september 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook