Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Hoe verloopt een geslaagd sollicitatiegesprek?

Solliciteren kan je leren, dat wordt althans gezegd. Waarom breken veel kandidaten dan alleen al bij de gedachte aan een sollicitatiegesprek in angstzweet uit? Omdat zo’n gesprek nu eenmaal alle kanten uit kan gaan. Tenzij jij de teugels in handen houdt. En dat kan, als je gewapend op het strijdtoneel verschijnt. “Als je goed voorbereid bent, kan je 60 procent van het gesprek sturen”, vertelt Karin De Noyette van VDAB Jobclub Gent.

De voorbereiding

  • Neem voor je op gesprek gaat je motivatiebrief en cv er nog eens bij. Zorg dat je perfect weet wat je daarin geschreven hebt, ook wat niet meteen doorslaggevend lijkt. Een cursus bij Vlerick bijvoorbeeld, al duurde die maar een dag. Als je voor een managementfunctie gaat zal de rekruteerder daar zeker op inpikken.
  • Ken het bedrijf en de functie waarvoor je gaat solliciteren. Zoek informatie op die je tijdens het gesprek kan vermelden, zo toon je dat je gegronde interesse hebt om er aan de slag te gaan.
  • Ken jezelf. Zet je takenpakket uit je vorige jobs op een rijtje. Distilleer daaruit je competenties en probeer die te linken aan concrete situaties. Een handig hulpmiddel hierbij is de STAR-methode: je brengt niet alleen de situatie in kaart, maar ook je taak daarbij, welke acties je ondernomen hebt en wat het resultaat was.
  • Oefen. Speel met iemand een fictief sollicitatiegesprek na en kijk hoe je overkomt. Hoe zit het met je lichaamstaal? Antwoord je vlot op de vragen?
  • Zoek uit wat een gangbaar loon is voor de functie waarvoor je solliciteert. Denk ook na over hoeveel je jezelf waard vindt en waarom. Wanneer op het gesprek de vraag valt hoeveel je wil verdienen, kan je daar dan een valabel antwoord op geven.
  • Word je zelden uitgenodigd voor een gesprek, herwerk dan je brief en je cv. Lig je er telkens na het tweede of derde gesprek uit, dan moet je aan het gesprek zelf sleutelen.
       

Het gesprek

  • Kleed je zoals je zou doen voor een werkdag. Als je een deux-pièces aandoet of een pak, dan moet je in principe bereid zijn ook zo te gaan werken. Zie je op de parking dat de werknemers er casual bijlopen terwijl jij in pak bent, laat dan gerust je das en kostuumvest in de auto achter.
  • Een van de eerste vragen die je mag verwachten is: stel jezelf eens voor? Zeg dan niet ‘ik woon daar en heb zoveel kinderen’, maar begin over je professionele ervaring en je capaciteiten. Laat je bijvoorbeeld vallen dat je klantvriendelijk bent, dan zal de rekruteerder daarop inpikken. Zo hou je het gesprek ook weg van eigenschappen die misschien niet zo positief zijn.
  • Wat zijn je zwakke punten? Een moeilijke vraag die wel in elk sollicitatiegesprek opduikt. Zoek naar eigenschappen die niets te maken hebben met de job waarvoor je solliciteert. Ga je voor een baan als sociaal assistent, zeg dan bijvoorbeeld dat je niet sterk bent in administratie, maar daar extra op let en mee weet om te gaan.
  • Laat weten dat je iets van het bedrijf kent. Je hebt je geïnformeerd over het bedrijf en kan je positioneren in de functie: jij kan me als bedrijf dit bieden, ik kan je als werknemer dat bieden.
  • Wees niet te beroerd om jezelf te verkopen. Oké, eigenlijk staat het meeste al in je cv vermeld, maar veel voorkomende sollicitatievragen als ‘Waarom zouden we jou kiezen?’ en ‘Ben je niet te oud of te jong voor deze job’ zijn in feite allemaal verkoopsvragen. Een verkoopspraatje waarbij je telkens je competenties in de verf zet, helpt je hier een eind verder.
  • Als je niet genoeg professionele ervaring hebt om een competentie aan te tonen, snuister dan in je privéleven naar ondersteunende voorbeelden. Je solliciteert naar een functie waarvoor je organisatietalent nodig hebt? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het huishouden dat je dag in dag uit runt.
  • Toon initiatief door zelf vragen te stellen in verband met de functie-inhoud, zoals ‘Ga ik in een team terechtkomen?’. Vragen over verloning of overuren laat je beter achterwege, anders lijk je niet de juiste motivatie te hebbenWees niet te veel op je gemak, anders kom je in de verleiding vertrouwelijke dingen te vertellen. Dat je op je vorige werk bent vertrokken omdat je je baas onuitstaanbaar vond, bijvoorbeeld. Blijf geconcentreerd en laat je over alles zo positief mogelijk uit.
     

De opvolging

  • Neem na het gesprek de tijd om op te schrijven welke vragen je gekregen hebt, hoe je daarop geantwoord hebt en hoe je het gesprek ervaren hebt.
  • Word je uitgenodigd voor een volgende gesprek, sla er die informatie nog eens op na. Zo ben je zeker dat je weer hetzelfde verhaal brengt. Vertel je ineens iets anders, dan kan je onbetrouwbaar overkomen.
  • Krijg je het bericht dat de selectie voor jou hier eindigt, bel dan om feedback te krijgen: kan je iets doen om je profiel te verbeteren? Vergelijk die feedback met wat je zelf over het gesprek hebt neergeschreven.
  • Bedenk dat het zelfs met een goede voorbereiding doorgaans minimum vijf of zes gesprekken kost om een job aan de haak te slaan.
  • Begin voor elke jobaanbieding met een nieuwe voorbereiding. Solliciteren is maatwerk, geen bandwerk.
    9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook