Vorige

1 van 822

Volgende
Volgend artikel:

5 carrièrelessen van Jens Dendoncker

Hoe krijg je écht iets gedaan?

24 januari 2012
De eenvoudigste manier om een taak of klusje gedaan te krijgen, is eraan te beginnen. Goed begonnen, is dus wel degelijk half gewonnen.

Wie niet weet waar te beginnen of wanneer een taak ooit zal eindigen, kan best een begin maken met een eenvoudig onderdeel ervan. Het zogenaamde Zeigarnikeffect zorgt er vanzelf voor dat je de drang voelt om de taak ook af te maken.

Welk effect?

Bluma Zeigarnik was een Russische psycholoog. Bijna honderd jaar geleden ontdekte hij dat obers heel goed zijn in het onthouden van bestellingen wanneer ze die nog moeten serveren. Zijn de bestellingen eenmaal opgediend, dan verdwijnen ze uit het geheugen van de obers.

Zeigarnik liet enkele proefpersonen een paar taken uitvoeren en zorgde ervoor dat ze af en toe werden gestoord. Wat bleek? De proefpersonen konden zich perfect herinneren welke taken ze uitvoerden toen ze werden gestoord, terwijl ze de taken die ze ongestoord konden beëindigen al waren vergeten.

Cliffhanger

Scenaristen van televisieseries maken van hetzelfde principe gebruik. Aan het einde van elke aflevering tonen ze een klein fragment - meestal een spannend fragment - van de volgende aflevering. Eenmaal begonnen met kijken, voelt de kijker de innerlijke drang om die activiteit ook af te maken.

(mo) - Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16937 andere jobs