Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 509

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

Hoe de arbeidsmarkt anno 2021 beweegt

Freddy Van Malderen
“Vaak veranderen mensen van job om fileleed te verminderen of te vermijden.” (Freddy Van Malderen, provinciaal directeur arbeidsmarktbeheer Oost-Vlaanderen bij VDAB)
Corona is nog niet echt het land uit, maar toch slaat de krapte op de jobmarkt al danig toe. Met Freddy Van Malderen van VDAB Oost-Vlaanderen overlopen we enkele uitdagingen op het vlak van werk: van de regenboog tot de schoorsteen. “HR-afdelingen moeten meer door het venster kijken.”

“We spreken vandaag over talent in beweging. En die beweging zit op diverse vlakken. Wij begeleiden als VDAB mensen die niet werken naar een job. Maar er is ook de arbeidsmobiliteit tussen bedrijven: zij die van werkgever veranderen. En zij die binnen hetzelfde bedrijf van job veranderen”, stelt Freddy Van Malderen, provinciaal directeur arbeidsmarktbeheer Oost-Vlaanderen bij VDAB. Ook onze jobs en vaardigheden zelf zijn dynamisch. “Mensen doen in de praktijk niet dezelfde job tot hun pensioen.”

1. Regenboog

In de huidige arbeidsmarkt is elk talent welkom, in elke kleur van de regenboog. Niet alleen de spreekwoordelijke witte raven, maar ook talent met grijs haar, kleurrijk talent of talent met een beperking. “We gaan iedereen nodig hebben. Ook het talent dat wel aanwezig is, maar nog niet geëxploiteerd. Dus ook wie nog niet participeert aan de betaalde arbeidsmarkt, maar wel bereid is om dat te doen.”

2. IJsschots

Het is belangrijk om meer mensen aan het werk krijgen, want door de vergrijzing verlaten velen de arbeidsmarkt. “Je hoort in dat kader ook weleens over het voorbeeld van de ijsschots. Het gedeelte boven water dat je ziet, dat zijn de klassieke werklozen. Maar onder water zit nog een vrij grote groep aan inactieven. Of beter gezegd: mensen die inactief zijn op de betaalde arbeidsmarkt. Het komt erop aan ook hen aan te spreken.”

Freddy Van Malderen verwijst in dit kader naar het succes van de vaccinatiecentra, die voor een groot stuk op vrijwilligers draaiden. Veel burgers die voor hun eerste of tweede prik gingen, waren aangenaam verrast over de efficiëntie en het enthousiasme dat er heerste. “Die vaccinatiecentra toonden ook de kracht van het lokaal bestuur aan. Als het om arbeidsmarktbeleid gaat, is een samenwerking met lokale bestuurders, zoals steden en gemeenten, aangewezen.”

3. Venster

Meer mensen aan het werk krijgen, is ook een verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf. Freddy Van Malderen doet een oproep tot inclusie. “Ik merk nog een enge visie bij sommige ondernemers. HR-afdelingen kijken, ook bij aanwervingen, te veel naar zichzelf. In de spiegel, terwijl ze meer naar buiten zouden moeten kijken en aan venster-rekrutering moeten doen. Dat betekent ook mensen uitnodigen of omarmen die niet 100 procent aan hun ideaalbeeld beantwoorden.”

Talenkennis is in dit kader een belangrijke kwestie. “Vaak is het zo dat anderstalige sollicitanten het Nederlands onvoldoende beheersen, waardoor ze de traditionele selectie niet overleven”, stelt Freddy Van Malderen. Hij haalt het voorbeeld aan van Volvo Cars. “Daar hebben we een project waarbij we onder het motto train the trainers taalcoaches opleiden. Medewerkers worden op de werkvloer door een taalcoach opgeleid. Zo leren ze de stiel én de taal.”

Lees ook: 1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels

4. Schoorsteen

Een methode die VDAB ook nastreeft, is de zogenaamde schoorsteen-aanpak. “Daarbij proberen we altijd intern te upgraden. Zo trachten we de jobs, die doorgaans de minst specifieke vaardigheden kennen, het meest vacant te houden. Wie deze jobs deed, laten we doorgroeien, zodat de onderste lagen opnieuw vrijkomen.” Deze aanpak is, volgens hem, voor iedereen het best. “Nieuwe profielen kunnen vlotter aan de slag, bestaande kunnen opklimmen.”

En ook: wat de arbeidsmarkt in Oost-Vlaanderen bijzonder maakt... Wil jij dicht(er) bij huis aan de slag?

Personeelsleden wonen gemiddeld op 28 kilometer van het werk. Maar dat is een gemiddelde en verre afstanden halen dat gemiddelde omhoog. Mensen werken vaak graag dicht bij huis. “Vaak veranderen ze zelfs van job om het fileleed te verminderen of te vermijden. Zo kunnen ze werk en gezin optimaal combineren”, weet Freddy Van Malderen. 

Als provinciaal directeur arbeidsmarktbeheer VDAB voor Oost-Vlaanderen ziet hij een aantal troeven voor zijn eigen regio. “Een stad als Gent is aantrekkelijk voor mensen en bedrijven. En in onze provincie bevinden zich heel wat kmo’s. Daarnaast hebben we met de haven een extra troef. Alle sectoren en jobs komen er aan bod”, weet hij.

Bovendien is er de grensregio met Nederland en North Sea Port Gent en Zeeland. “Zo ging de haven van Gent een fusie aan met die van Terneuzen en Vlissingen. Een havengebied dat we met onze dienstverlening als één geografische entiteit beschouwen en waarvoor we steun aanvroegen bij het Europees Sociaal Fonds. We werken voor deze regio samen met onze collega’s van UWV, zeg maar de Nederlandse VDAB”, vertelt hij. “We denken nog te veel in grenzen. Maar voor iemand die bijvoorbeeld in Zelzate woont, is een job in Zeeland vaak logischer dan in Brussel. En omgekeerd kan iemand uit Zeeland ook in onze regio aan de slag.”

(William Visterin) - Foto: Nathalie Dolmans- Bron: Go for happy Magazine

29 oktober 2021
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook