Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 722

Volgende

Hoe burn-out tegengaan?

Steeds meer bedrijven nemen initiatieven om een burn-out van medewerkers te voorkomen. BDO in Zaventem, een internationaal opererende audit-, accountants- en adviesorganisatie, is daar één van. “Medewerkers hebben zuurstof nodig”.
#

“Wij hebben een globaal gezondheids-, ziekte- en preventiebeleid, en het voorkomen van stress is daar een onderdeel van”, vertelt Stephan Vandewiele, COO bij BDO, met 550 werknemers in België. “Naast langdurig zieke medewerkers volgen we van nabij de evolutie op van het frequent kortstondig verzuim. Dat valt organisatorisch minder goed op te vangen en het is voor de hele organisatie belangrijk hiervoor een passende herstelaanpak te voeren.”

Via een antistressbeleid wil BDO onder meer de werkdruk verminderen. “Om pieken in het werkvolume op te vangen, hebben wij het concept van flexibel werken ingevoerd: minder uren werk tijdens kalme periodes en meer uren werk tijdens drukke periodes.” Daarnaast organiseert BDO een aantal acties die indirect een antwoord geven op stressrisico’s. “Het gaat om het aanbieden van gratis fruit in alle kantoren, een sportbudget voor elke medewerker, veel aandacht voor ergonomie, een programma om gezond te leven, een stappenteller, bewustmaking naar gezonde voeding, enzovoort.”

Zuurstof voor medewerkers

Hoe zit dat voor de medewerkers zelf? “Ik werk hier nu drie jaar en van bij de start kreeg ik een persoonlijke coach toegewezen. De afstand met managers en leidinggevenden is kort,“ vertelt Kjeld Fort (26), supervisor binnen de business line advisory bij BDO.”

Volgens Kjeld hebben medewerkers zuurstof nodig, zowel op fysiek, persoonlijk als intellectueel vlak. “We zitten in een stressvolle omgeving met grote budgetten, waarbij de deadlines en doelstellingen die moeten worden behaald niet te onderschatten zijn. Op dat vlak zijn de BDO-runs een verademing. Medewerkers engageren zich om op regelmatige basis samen te lopen. Door deze runs heb ik veel nieuwe mensen leren kennen uit alle lagen van de organisatie. Dat zorgt voor nieuwe impulsen die bijdragen aan een goede work-lifebalance,” besluit Kjeld Fort.

(wv) 

10 mei 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook