Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 787

Volgende

Hoe beter te scoren door minder te focussen?

Srini Pillay werkt al zeventien jaar als hersenonderzoeker aan de Harvard Universiteit en schreef een verhelderend boek ‘Minder focus, meer effect’. Onlangs was hij in Antwerpen om zijn pleidooi kracht bij te zetten.
#

Onzichtbare gorilla

Google even ‘the invisible gorilla’ - of bekijk de video hieronder, waarbij je het aantal worpen van de in wit gekleede basketbalspelers moet tellen - en je begrijpt meteen wat hij bedoelt. Hoewel er duidelijk een gorilla door het beeld loopt, merkt slechts de helft van de kijkers het dier op. Omdat ze zichzelf ergens anders op focussen en daardoor het 'bredere plaatje' niet (meer) zien.

Moeilijk te geloven? Doe gerust de test bij enkele van je collega's en/of vriend(inne)en, je zal versteld staan ...

Zien zij de gorilla passeren, of niet?

DOE DE TEST: Hoeveel keer geven de spelers in wit elkaar een pass?

 

Zaklamp

Hoewel aandachtsmanagement en focus onontbeerlijk zijn op een moderne werkvloer, kan het ook voor oogkleppen zorgen. Pillay vergelijkt focus met een zaklamp in je brein: enkel wanneer je de zaklamp op tijd uitschakelt, kan jouw brein herstellen.

Dit is nodig om andere vormen van denkkracht, zoals creativiteit, een kans te geven. Ontfocussen blijkt in de praktijk niet zo moeilijk te zijn. Activiteiten zoals wandelen of dagdromen tijdens de middagpauze zouden al mooie resultaten opleveren.

App op komst

Ons brein af en toe wat rust gunnen is alleszins cruciaal om complexe problemen op een creatieve manier op te lossen. Pillay werkt intussen aan een app die op zoek gaat naar lege momenten in je agenda om te ontfocussen. ‘Minder focus, meer effect’ werd uitgegeven door Kosmos.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

12 december 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook