Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Hoe 80 vreemde woorden per uur leren?

Online andere talen leren is niet altijd gemakkelijk. Niet iedereen is even ontvankelijk voor een bepaalde leermethode. Toch moet het volgens Ed Cooke mogelijk zijn om een universeel succesvolle leermethode te ontwikkelen. Hij lanceerde daarom een wedstrijd om de ultieme geheugentool te creëren.
#

Er bestaan ontelbaar veel apps en sites en methodes om een taal te leren. De een al wat effectiever dan de andere. Ze schommelen vaak in niveau, maar ook individuele behoeftes spelen mee. De ene persoon zal methode X verkiezen, de andere zal eerder positief reageren op methode Y.

Puzzelen

Toch gelooft Ed Cooke, expert op het vlak van alle dingen die gerelateerd zijn aan het geheugen en drager van de titel Grand Master of Memory, dat uit al die methodes een rode draad kan gedistilleerd worden. Hij is ervan overtuigd dat alle aspecten voor de ultieme leertool al bestaan, maar nu verspreid zijn over verschillende apps, workshops, cursussen en andere leermethodes. Het is een kwestie van de juiste puzzelstukjes vinden en ineen passen.

Overeenkomsten en verschillen

Zelf merkte hij al enkele overeenkomsten op, die een schatkist aan potentieel zijn. Zo komen de klassiekers ‘herhaling’ en ‘regelmatig testen’ steeds terug. Hoewel test niet onmiddellijk een groot verschil maken, zorgen ze er wel voor dat de ‘leerlingen’ een week later woorden herinnerden of ze zich sneller voor de geest konden halen. Op langere termijn hebben de testen dus wel degelijk een positief effect.

Maar hij merkte ook verschillen in techniek op, bijvoorbeeld bij associatietechnieken. Het ene geheugenlaboratorium specialiseerde bijvoorbeeld in ruimtelijke geheugentechnieken en lieten hun proefpersonen woorden associëren met locaties. Een ander labo gebruikte visuele woordassociaties om hun testpersonen de woorden te laten bijleren. Nog een ander labo liet hun testpubliek woorden vertalen of de vertaling raden, zodat ze beter moesten nadenken en hun gedachten focussen. Weer andere labo’s werkten met videomateriaal. Allemaal succesvol op hun manier, maar te uiteenlopend. Cooke wil al deze elementen distilleren tot één succesvolle leermethode.

Wedstrijd

Een idee dat hij wil onderbouwen door een heuse geheugenuitdaging op poten te zetten. Hij lanceerde een wedstrijd om de ideale leermethode te ontwikkelen. Uitdaging: zo veel mogelijk vrijwilligers op een uur tijd 80 vreemde woorden bijbrengen, die ze dan na een week nog perfect herinneren. Zijn doel is hiermee ook dat de deelnemers hun methodes blijven optimaliseren om zo steeds betere resultaten te halen. Moesten de kandidaten niet geven om het nobele en wetenschappelijke doel, dan is er nog de prijzenpot van 10.000 dollar om hen gemotiveerd te houden.

De wedstrijd zou nog 10 jaar lopen en elk jaar wordt er een winnaar uitgekozen. De jaarlijkse winnaar zou dan de basis leggen voor alle volgende pogingen, zodat de methode steeds gesofisticeerder wordt en verbetert.

Cooke’s ultieme doel is om het cognitief leerproces tot 3 (en zelfs 4) keer te versnellen. Een mooi initiatief, want wie wil er nu niet sneller kunnen leren en nieuwe materie onder de knie krijgen?

(sjv) – Bron : Express Business 

11 april 2016
Anderen bekeken ook