Het loon van...
Vorige

1 van 764

Volgende

Het loon van een Belgische serveerster in Australië: 3.200 dollar

We vroegen aan Tessa (24) uit Overijse hoeveel zij verdient.
Tessa Stas
  • Leeftijd: 24
  • Gemeente (en land): Overijse, nu tijdelijk in Perth (Australië)
  • Beroep: serveerster
  • Studies: Lerarenopleiding Geschiedenis en Project Kunstvakken
  • Privé: samenwonend zonder kinderen
  • Bruto maandloon: ongeveer 3.200 dollar
  • Netto maandloon: ongeveer 2.800 dollar
  • Extralegale voordelen: per twee weken 100 dollar fooi van klanten

Wat doe je als job?

Toen mijn vriend een doctoraatsonderzoek werd aangeboden in Perth, ben ik hem gevolgd. We wonen hier nu sinds september 2016, maar vertrekken over twee maanden terug naar België. Ik werk momenteel als serveerster bij Coco’s Restaurant in South Perth. Daarnaast word ik soms gevraagd om bij een privéschool tijdens evenementen in te springen als serveerster.

Doe je je job graag?

Ik doe mijn werk graag omdat ik nu heel veel geld kan verdienen. Het is in dit restaurant mogelijk om ongelimiteerd te werken en de Australische horeca betaalt goed. Toch zal ik blij zijn wanneer ik over enkele maanden in België op zoek kan gaan naar een job die aansluit bij wat ik gestudeerd heb. Het is hier namelijk heel moeilijk om als buitenlandse lerares aan de slag te gaan. Ook ben ik het beu om in de horeca te werken, vooral vanwege de lange dagen en het zware werk.

Wat vind je van je loon?

Ik ben heel tevreden over mijn loon. In Australië verdien je veel meer dan in België, omdat de taksen hier lager zijn en omdat je hier gemakkelijk twee of drie jobs kunt hebben. Hogere lonen gaan hier samen met een duurder leven, maar als je vele uren kunt werken, kom je gemakkelijk rond.

Hoeveel uren werk je per week?

Dat verschilt van week tot week. Alles hangt af van de uren die ik in het restaurant kan werken en de extra evenementen waar ik help. Normaalgezien werk ik zo’n 40 à 45 uren per week, maar dat kan soms oplopen tot meer dan 50 uren.

Spaar je?

Ik werk nog niet zo heel lang bij Coco’s Restaurant. Daarvoor werkte ik enkele uren als serveerster in een golfclub en kwam ik net rond met mijn loon. Nu ik meer kan werken, kan ik wat geld opzijzetten om op reis te gaan. Volgende maand ga ik samen met mijn vriend naar de oostkust van Australië om ons buitenlands avontuur af te sluiten.

Wat is je grootste kost?

Ik betaal het meeste voor eten, drinken, openbaar vervoer en uitgaan. Het dagelijkse leven is hier veel duurder dan in België. Mijn vriend betaalt de huur en de rekeningen, omdat hij iets meer verdient dan ik.

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

Aan het openbaar vervoer en Ubertaxi’s. De stad is groot en je geeft op termijn veel geld uit om je te verplaatsen. Als we de tijd zouden kunnen terugdraaien, hadden we meteen een auto gekocht toen we hier aankwamen. Nu geven we dus wel veel geld uit aan het openbaar vervoer, maar ik had het liever anders gezien.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Ik geniet ervan om op reis te gaan, uit te gaan en dingen te beleven. Daar geef ik gemakkelijk geld aan uit, zeker hier in Australië. Ook aan kleren kan ik wel wat geld spenderen.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Als ik de lotto zou winnen nu ik nog in Australië woon, zou ik heel wat Aziatische landen willen bezoeken. Van hieruit zijn die heel gemakkelijk en snel bereikbaar. Ook zou ik meteen een auto kopen en ontslag nemen als serveerster. Ik zou hier veel liever vrijwilligerswerk doen.

(sdc)

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

24 januari 2019
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook