Helft werknemers durft niet van job veranderen

Werknemers kijken de toekomst met meer vertrouwen tegemoet dan werkgevers. Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van Tempo-Team. Toch wachten die werknemers liever nog even met het veranderen van job.
zakenvrouwen
"Ik raad alle werknemers aan om meer na te denken over hun loopbaan." (Philippe Melis, Tempo-Team)

Tempo-Team bevraagt jaarlijks werknemers en werkgevers over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt én op de werkvloer. Het vertrouwen in die arbeidsmarkt, maar ook in de toekomst van het eigen bedrijf en de werkzekerheid, is fragieler bij werkgevers dan werknemers. Dat blijkt uit de studie waarvoor 550 Belgische werknemers en 200 hr-managers werden bevraagd.

Wat ligt werkgevers op de maag? “Vooral de hoge belastingen en de loonkost, zeker in vergelijking met Duitsland”, zegt Philippe Melis, social & public affairs manager bij Tempo-Team. Hij haalt Duitsland aan omdat de arbeidsmarktstudie van Tempo-Team traditioneel ons land vergelijkt met dit buurland. “In de perceptie van de werkgevers heerst er in Duitsland een vriendelijker ondernemersklimaat. Er is minder administratie, er zijn de mini-jobs. Werknemers zijn er wel minder tevreden dan bij ons, zo blijkt uit ons onderzoek.”

Dicht bij huis

De Belgische werknemers mogen dan wel tevreden zijn, echt mobiel op de arbeidsmarkt zijn we niet. Slechts 14 procent van de bevraagde werknemers zegt actief op zoek te zijn naar een nieuwe job. De helft durft, als gevolg van de crisis, niet van job te veranderen.

Opvallend is dat zes op de tien werknemers zouden kiezen voor een lange carrière bij dezelfde werkgever. Dat staat haaks op de vraag naar maatwerk en duurzame inzetbaarheid bij verschillende werkgevers waar hr-experts steeds meer de nadruk op leggen.

“Ik raad alle werknemers aan om meer na te denken over hun loopbaan. Rekening houdend met veranderingen op de arbeidsmarkt, zoals langer werken, en de toenemende flexibiliteit die bedrijven vragen, is dat in het voordeel van iedereen”, meent Philippe Melis. Werknemers lijken volgens het Tempo-Team-onderzoek vooral voor werkzekerheid dicht bij huis te kiezen. Slechts 1 op de 3 wil in een andere regio werken en amper 18 procent zou verhuizen voor zijn job.

Goed loon

Opvallend is dat niet jobinhoud en leidinggevenden, zoals in veel andere onderzoeken, de nummer één-redenen zijn om een werkgever aantrekkelijk te vinden, maar wel het loon, samen met de financiële situatie van het bedrijf. Philippe Melis wijdt dit aan het crisisgevoel. “Mensen kijken dan toch meer naar hun portemonnee. De mate waarin een job interessant is, staat in ons onderzoek op de vierde plaats, na een goede balans tussen werk en privé.”

Die balans lijkt steeds meer een noodzaak te worden. De stress op de werkvloer neemt immers zienderogen toe. Eén op de drie werknemers vindt de relaties op de werkvloer meer gespannen dan een jaar geleden. Een kwart spreekt over toegenomen interne concurrentie. Een lichtpunt is dat één op de vijf ook meer collegialiteit opmerkt dan een jaar geleden.

(wv) 

28 februari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook