Goede makelaar zweert bij persoonlijk contact

”Wie zelfstandig makelaar wil worden, leert in een klein kantoor snel het vak.” (Christophe Thoen, adjunct-directeur FVF)
Voor experts in financiën en verzekeringen is er een mooie toekomst weggelegd in een van de vele makelaarskantoren die ons land rijk is. “Hun kleinschaligheid is meteen hun troef”, zegt Christophe Thoen van belangenvereniging FVF. “Je bent er nooit een nummer.”
Christophe Thoen, FVF
”Wie zelfstandig makelaar wil worden, leert in een klein kantoor snel het vak.” (Christophe Thoen, adjunct-directeur FVF)

FVF is de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen. De belangenorganisatie bestaat sinds de jaren ’50 en vertegenwoordigt inmiddels meer dan 1.100 makelaarskantoren in het noorden van ons land. “De makelarij is een beroep met veel traditie dat de voorbije decennia doorheen een grote transitie is gegaan”, zegt adjunct-directeur Christophe Thoen.

Geen verzekeringsagenten

Verzekeringsmakelaars zijn niet te verwarren met verzekeringsagenten. Die laatste zijn gebonden aan een verzekeringsonderneming. Makelaars opereren onafhankelijk en werken samen met verschillende maatschappijen.

“Veel kantoren specialiseren zich en bedienen een specifiek klantensegment. Sommige richten zich enkel tot particulieren, andere exclusief tot bedrijven of tot een bepaalde sector, zoals het transport of de maritieme sector. De meeste kantoren houden zich zowel met schade- en levensverzekeringen bezig. In het segment van schadeverzekeringen bezitten we overigens 62 procent marktaandeel. Het is een zeer diverse sector. De makelarij is als beroepsgroep verstrengeld in alle economische sectoren en alle lagen van de bevolking”, zegt Christophe Thoen.

In België stellen die kantoren meer dan 12.000 mensen tewerk. “Bij de meeste makelaars werken twee tot vijf personeelsleden. maar er bestaan ook kantoren met meer dan twintig medewerkers”, aldus Christophe Thoen.

Geen gemakkelijk beroep

De kleinschaligheid van veel makelaarskantoren is een troef, meent hij. “De makelarij is een contactbusiness bij uitstek waarbij de persoonlijke relatie met de klant, particulier of bedrijf, centraal staat. Wie in een klein kantoor werkt, moet flexibel en polyvalent zijn, maar krijgt ook de kans om snel veel te leren en zich te specialiseren.”

Heel wat werknemers in de makelarij beschikken over een bachelor of master in financiën en verzekeringen. De vereiste vakkennis is immers erg specifiek, wat van makelaar niet het gemakkelijkste beroep maakt. Toch kunnen ook andere profielen aan slag in de sector na het volgen van een basiscursus in verzekeringen.

Vennoot worden

Werken in een klein kantoor betekent volgens Christophe Thoen niet dat er geen loopbaankansen zijn. “Heel wat kantoren organiseren zich zo dat bedienden er kunnen doorgroeien tot vennoot. Een makelaarskantoor is ook een prachtige plek om het vak te leren en door te groeien naar een job als zelfstandig makelaar.”

Om jongeren te lokken, bieden makelaarskantoren stages aan aan hogescholen. Een populaire formule, weet Christophe Thoen. “Studenten ervaren zo wat het is om in een kantoor te werken en merken aan den lijve wat de gevraagde flexibiliteit betekent. Tegelijk beseffen ze dat er kansen liggen. In een klein kantoor ben je immers allesbehalve een nummer.”

>> Vind jouw droomjob bij een makelaar 

(wv) – Meer info: www.werkenbijeenverzekeringsmakelaar.be / www.verzekeren-ietsvoorjou.be 

8 november 2013
Anderen bekeken ook