Gebrek aan mannen stimuleert vrouwen

4 mei 2012
Wanneer het aantal mannelijke studenten kleiner wordt, stellen vrouwen hun kinderwens uit en streven ze meer naar carrières met een hoog loon. Dat blijkt uit recent onderzoek aan de universiteiten van Texas en Minnesota.

Verschuift het evenwicht tussen de geslachten aan een universiteit, dan gaan vrouwen andere keuzes maken op het gebied van carrière en gezin.

Gezin vs. carrière

‘In de praktijk wordt de carrièrekeuze van vrouwen in belangrijke mate bepaald door de mogelijkheid om gemakkelijk een partner te vinden’, zo stelt Kristina Durante, professor marketing aan de University of Texas. ‘Worden de kansen om een man te vinden kleiner, dan stellen vrouwen hun gezinsplannen uit en gaan ze hun aandacht meer op hun carrière richten.’

‘Wanneer mannen schaars worden, beseffen vrouwen maar al te goed dat het moeilijker zal zijn om een gezin te starten. Een gebrek aan mannen zet vrouwen er dus toe aan om meer te investeren in hun carrières’, aldus de onderzoekers. Vrouwen die zichzelf als minder aantrekkelijk beschouwden, kozen bij een schaarste aan mannen het snelst voor het carrièrepad.

Geen geschikte partner

In de Verenigde Staten gaat momenteel 57 procent van alle bachelordiploma’s naar vrouwen. Bij masterdiploma’s gaat het zelfs al om 60 procent.

Het feit dat vrouwen steeds vaker streven naar hogere opleidingen en lucratievere carrières, zal het voor hen moeilijker maken om een partner te vinden, zo zeggen de onderzoekers. ‘Hoe hoger vrouwen zijn opgeleid en hoe hoger hun inkomen is, hoe kleiner het aantal beschikbare mannen dat een geschikte partner zou kunnen vormen.’

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook