Een op drie kmo’s vreest voor voortbestaan

14 december 2012
Zowat de helft van kmo-bestuurders gaat gebukt onder zware stress door de crisis. Eén op de drie is zelfs bang om de crisis niet te overleven. Toch zegt 36 procent nog steeds te zullen rekruteren.
Ambiance Bilzen
Het confectiebedrijf Ambiance Belgium in Bilzen zette dit jaar 77 mensen op straat. Oorzaken waren de crisis en de hoge loonkosten.

Hr-dienstverlener Tempo-Team liet in november bij 386 kmo’s een studie uitvoeren naar hun perceptie van de gevolgen van de economische crisis. De resultaten zijn hoogzwanger van pessimisme. Minder dan 15 procent van de kmo-bestuurders heeft nog vertrouwen in het beleid van de Europese, federale of gewestelijke regering. Twee op de drie stelt resoluut dat het barslecht gesteld is met het ondernemingsklimaat in ons land.

Regionale verschillen

De meeste hinder ondervinden kmo’s van de loonkosten (68%), hoge energieprijzen (66%), de complexe wetgeving (64%), administratieve lasten (59%) en de concurrentie van te hoge werkloosheidssteun op het basisloon (54%). Daarbij valt op dat kmo’s zeggen weinig tot geen hinder hebben van de klassieke arbeidsmarktproblemen zoals de langere loopbaan (59%), vergrijzing (59%) en het eenheidsstatuut voor arbeiders-bedienden (57%). Toch kampt nog steeds bijna één op de twee kmo’s met een tekort aan werknemers omdat ze de juiste mensen niet vinden.

‘De regionale verschillen zijn opvallend’, zegt Philippe Melis, public & social affairs manager bij Tempo-Team. ‘Wallonië voelt sterker de gevolgen van de crisis en van de achteruitgang van de export, maar de Vlamingen zijn veel pessimistischer over een heropleving van de economie: 62 procent ziet die er pas komen in 2015, terwijl de helft van de Walen voor het einde van 2014 al een verbetering verwacht. En terwijl zowel Vlamingen als Walen quasi dezelfde prioriteit geven aan de hefbomen voor groei en tewerkstelling, is het zeer opvallend dat Walen beduidend hogere verwachtingen koesteren. De Vlaamse zaakvoerders voelen een groter wantrouwen tegenover het beleid en gaan er meer vanuit dat ze hun eigen boontjes wel zullen doppen.’

Blijven rekruteren

Ondanks alle pessimistische geluiden zegt 36 procent van de kmo’s in de toekomst nog steeds te rekruteren. Die intentie is groter bij de Vlaamse kmo’s (38%) dan bij de Waalse (32%). Het zijn vooral grotere kmo’s met 51 tot 250 werknemers die aanwervingen plannen. Middelgrote kmo’s met 11 tot 50 werknemers (48%) en kleinere ondernemingen hebben zwakkere rekruteringsintenties.

‘Al bij al een goed teken,’ meent Philippe Melis, ‘want de schaarste op de arbeidsmarkt blijft een constante, ondanks de crisis. Wanneer die wordt aangepakt, zal de heropleving toenemen.

Uit het onderzoek van Tempo-Team blijkt dat voor 53 procent van de kmo’s een betere afstemming van onderwijs op de arbeidsmarkt een belangrijke hefboom voor groei is. Andere hefbomen voor groei en tewerkstelling: een verbetering van loon en sociale lasten (75%), betere economische vooruitzichten (64%), het aanpakken van de administratieve verplichtingen (57%) en een betere houding en flexibiliteit van de werknemers (56%).

Minder sociale lasten

‘Het is frappant dat wat, naast de loonkosten, het sterkst speelt in het politieke debat voor ondernemers heel wat minder belangrijk blijkt’, vindt Philippe Melis. ‘In de regionalisering en meer autonomie voor de gewesten bijvoorbeeld, zien bedrijven weinig impact voor groei en tewerkstelling. Hetzelfde geldt voor de vergrijzing en de loopbaanverlening. Misschien is dat omdat de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt nog onvoldoende worden aangevoeld. Ook de aanpassing van de loonindex staat niet zo hoog op de agenda als in de politieke wereld, al zien de bevraagde kmo-bestuurders in de loonkosten op zich wel een probleem. 7 procent is van mening dat ons indexsysteem niet moet worden herzien, maar het merendeel geeft wel de voorkeur aan het behoud van de index in ruil voor minder sociale lasten.

(bvdb) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15204 andere jobs