De gevaren van werken buiten de kantooruren?

Ambitieuze workaholics die ook na het einde van de werkdag nog met hun job bezig zijn, lopen een groot risico om verslaafd te geraken aan het internet. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek.
#

De onderzoekers van de Henley Business School en de Northampton Business School dachten voor de start van hun onderzoek dat dwangmatig internetgebruik voornamelijk zou voorkomen bij jongeren en werklozen die meer vrije tijd hebben. Het bleek dan ook een verrassing dat het juist de meest succesvolle workaholics zijn die het grootste risico lopen. Overdreven bezig zijn met het werk was namelijk de sterkste voorspeller van compulsief internetgebruik.

Ontwenningsverschijnselen

Volgens de studie, die werd uitgevoerd bij 516 werkende en werkloze mannen en vrouwen, vertonen succesvolle workaholics bovendien opvallend meer ontwenningsverschijnselen dan anderen wanneer ze het internet uitschakelen. Zo maken zij van alle respondenten de meeste kans op een depressie of angstige gevoelens wanneer zij noodgedwongen offline moeten gaan.

"Ze spenderen steeds meer tijd online, staan drie keer per nacht op om hun e-mails te checken, eten onregelmatig en voelen zich angstig wanneer ze niet bij hun computer zijn", aldus Nada Kakabadse, hoogleraar policy, governance and ethics aan de Henley School of Business. "Bovendien lopen ze ook een groter risico op een burn-out."

"Risico's niet onderschatten"

De onderzoekers vrezen dat de gevaren van buiten de kantooruren blijven doorwerken over het hoofd worden gezien door bedrijven, aangezien diegenen die het grootste risico lopen, meestal het meest succesvol zijn. "We dringen er bij bedrijven op aan om de risico's van overmatig werken zeker niet te onderschatten", zegt coauteur Cristina Quinones-Garcia van de Northampton Business School.

Deze cijfers weerspiegelen de resultaten van een studie rond internetverslaving die gepubliceerd werd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Daaruit bleek dat zware internetgebruikers die gedwongen worden offline te gaan, ontwenningsverschijnselen vertonen die vergelijkbaar zijn met wat drugsverslaafden ervaren tijdens het afkicken.

(nm) – Bron: Telegraph.co.uk 

20 januari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook