Bizarre job: professionele zeemeermin

30 augustus 2012
Een van de meest bizarre jobs ter wereld is ongetwijfeld het beroep van de 31-jarige Amerikaanse Staycy McConnell. Zij zwemt dagelijks in het Weeki Wachee Springs State Park als ‘professionele zeemeermin’.
zeemeermin Staycy McConnell

Dé hoofdattractie in het natuurlijke toeristische park Weeki Wachee Springs in Florida is de zeemeerminshow die drie keer per dag, zeven dagen per week, een massa bezoekers trekt. Staycy McConnell is een van de opmerkelijke zeemeerminnen van het park en brengt haar werkdag bijgevolg grotendeels onder water door.

‘Niet zo gemakkelijk als het lijkt’

En dat kan behoorlijk onaangenaam zijn. De temperatuur van de Weeki Wachee zoetwaterbronnen ligt namelijk tussen de 21 en 23 graden, terwijl een ideale zwemtemperatuur toch eerder 28 à 30 graden is. Om in frisse zoetwaterbronnen drie keer per dag zo’n 30 tot 45 minuten te zwemmen is dus heel wat doorzettingsvermogen nodig.

Daarnaast zorgt ook de zeemeerminstaart, die ongeveer 7 kilogram weegt, voor serieus wat ongemak. ‘Je moet echt zwemmen alsof je maar één been hebt in plaats van twee. Dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt’, aldus McConnell. Het bijgevolg doen lijken alsof het wél gemakkelijk is, maakt het onderscheid tussen professionele zeemeerminnen en amateurs. ‘Mensen mogen absoluut niet denken dat je onder water in de problemen zit.’

‘The Mermaid Crawl’

Als training oefenen de zeemeerminnen (én –mannen) talloze uren om de specifieke zwemtechniek genaamd ‘The Mermaid Crawl’ onder de knie te krijgen. McConnell: ‘Een sierlijke en natuurlijke uitstraling is ontzettend belangrijk.’ Bovendien heeft iedere show een bepaalde choreografie, waar onder meer ook gesynchroniseerd ‘zwemdansen’ aan bod komt. Helemaal niet te onderschatten, zeker niet als je weet dat de meerminnen- en mannen hierbij ook nog eens moeten ademhalen door een rubberen slang.

De job is daarom niet iedereen gegeven. Volgens McConnell zijn vaak zelfs de meest geweldige zwemmers niet geschikt voor het beroep, omdat ze onder water bijvoorbeeld minder elegante gezichtsuitdrukkingen maken.

Het enige wat de Amerikaanse Staycy McConnell echt niet leuk vindt aan haar werk is … ‘het vele zwemmen’. En laat dat nu net het cruciale onderdeel zijn van een job als professionele zeemeermin!

VIDEO: de Weeki Wachee zeemeerminnen in actie

(nm) – Bron: Businessweek.com 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook