BESIX bouwt aan ... de carrière van zijn medewerkers

In het kader van zijn BPA (BESIX Potential Academy) programma wil bouwgroep BESIX ervoor zorgen dat veelbelovende werknemers hun competenties en talent kunnen ontwikkelen. Bij jonge mensen aan het begin van hun carrière ligt de nadruk op kennis op het vlak van projectbeheer, bij de meer ervaren werknemers ligt de focus op netwerken.
Besix unleashed
Geert Aelbrecht, Group HR and Communication Director van de BESIX Group (links) en Jan Van Steirteghem, Director Engineering & Methods, Engineering Department van BESIX (rechts).

Al vijftien jaar is bouwgroep BESIX bezig aan een spectaculaire groei: zowel de omzet als het personeelsbestand verdrievoudigde en het bedrijf kende een internationale expansie. Een evolutie die er natuurlijk voor zorgde dat er op grote schaal nieuwe medewerkers werden aangeworven, met uiteenlopende carrièreperspectieven. “We stelden vast dat de opleidingsprogramma’s die we normaal gezien geven – en waarin we enorm investeren – niet volstonden voor medewerkers die snel vooruit willen met hun carrière”, verklaart Geert Aelbrecht, Group HR and Communication Director van de BESIX Group.

Twee opleidingscyclussen

Daarom werd al in 2013 het idee gelanceerd om een specifiek opleidingsprogramma te ontwikkelen op maat van deze mensen: de BESIX Potential Academy. “We hebben het liever niet over talent, want talent heeft iedereen op de een of andere manier, maar wel over potentieel. Daarbij focussen we op de drie A’s: ambition, ability en attitude. BPA richt zich op de mensen die beantwoorden aan die drie criteria”, vervolgt Geert Aelbrecht. Hij voegt eraan toe dat de kandidaten geselecteerd worden via een evaluatiegesprek met hun rechtstreekse verantwoordelijke. Het directiecomité geeft vervolgens zijn definitieve goedkeuring.

In de praktijk omvat BPA twee soorten vorming. Enerzijds gaat het om een programma gericht naar jongeren aan het begin van hun carrière die al een eerste professionele ervaring hebben: de BESIX Potential Academy 1 of BPA1. Die helpt kandidaten om hun kennis uit te breiden, met name op het vlak van financiën, marketing, planning en budgettering. Die multidisciplinaire vorming van een week wordt opgezet in samenwerking met de Vlerick Business School. De nadruk ligt in dit geval op projecten, want op het einde van het seminarie moeten de deelnemers in het kader van hun opleiding een afgewerkt project indienen bij het directiecomité. Vaak gaat het zelfs om een project dat daarna ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Meer ervaren medewerkers krijgen van BESIX de kans om een opleiding te volgen die de samenwerking met anderen binnen de groep – die werken rond andere soorten projecten, in andere functionele domeinen, in een ander land … – moet verbeteren. Die opleiding kreeg de naam BESIX Potential Academy 2 (BPA2) en werd opgezet in samenwerking met de Solvay Brussels School. “De nadruk ligt hier op contacten in functie van het FRIET-concept, wat staat voor Flexibility, Results, Innovation, Entrepreneurship en Team”, verduidelijkt Geert Aelbrecht. “De bedoeling is om mensen te helpen hun collega’s te leren kennen en met hen samen te werken, ervaringen te delen, en hen te stimuleren om hun eigen ideeën voor te stellen. Want samen kunnen ze hun kennis verbeteren en kunnen wij als bedrijf het verschil maken met de concurrentie.”

Sinds de lancering in 2013 volgden zo’n 150 à 200 ‘potentials’ het BPA-programma. Samen vormen ze een echt netwerk binnen de organisatie. “De rode draad van deze opleidingen is deze potentials carrière helpen maken. Want een onderneming is niets zonder haar medewerkers en de uitwisseling van ervaringen.”

Ervaring op het terrein

“Als ingenieur genoten we natuurlijk een heel specifieke en technische vorming, maar deze BPA-opleiding helpt ons ook andere aspecten van de organisatie te zien”, vertrouwt Jan Van Steirteghem ons toe, Director Engineering & Methods van het Engineering Department van BESIX. De opleiding hielp hem op te klimmen tot de functie van directeur. “Er gaat geen week voorbij waarin ik geen contact heb met een van de mensen in mijn netwerk. De opleiding helpt me om flexibeler te zijn en om nieuwe ideeën te durven lanceren, maar ze wakkert ook de creativiteit aan en helpt dingen in vraag te stellen.”

“Het feit dat de algemene directie honderd procent achter dit project staat, met name wat betreft de selectie van de kandidaten en de aanwezigheid bij de presentatie van projecten aan het einde van een opleidingscyclus, toont duidelijk het belang aan van deze opleiding voor het succes van het bedrijf. Het budget dat nodig is om BPA te blijven organiseren, wordt bovendien jaar na jaar zonder enige discussie vrijgemaakt”, benadrukt Geert Aelbrecht. “Omdat de opleiding sterk gericht is op resultaten zijn de deelnemers bijzonder gemotiveerd en staan ze ervoor open om bij te leren. Ze zijn ook dankbaar dat ze de kans krijgen om deze opleiding te volgen.”

“BESIX investeert graag in het vertrouwen van zijn werknemers en in het creëren van een sterke cultuur, zoals BPA aantoont. Onze medewerkers zijn de sleutel tot het succes van ons bedrijf en zijn een belangrijke differentiërende factor. Deze opleiding bewijst dat BESIX zich uitdrukkelijk engageert om te investeren in het potentieel van zijn medewerkers”, besluit Jan Van Steirteghem.

(mh) 

24 januari 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook