Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 300

Volgende

Belgische werkgevers blijven voorzichtig

De aanwerving van nieuwe medewerkers staat ook tijdens het derde kwartaal van 2016 op een laag pitje. Belgische werkgevers kijken de kat uit de boom.
#

Dit blijkt uit de Manpower Barometer. Van de 751 Belgische werkgevers die de uitzendgroep heeft bevraagd, is amper 6 procent van plan om medewerkers aan te werven, terwijl 5 procent zijn personeelsbestand zou inkrimpen. Het merendeel (88 procent) houdt zijn loonmassa status quo.

Deze resultaten wijzen er niet op dat de bedrijven sneller zullen aanwerven tijdens het derde kwartaal, oordeelt Philippe Lacroix, managing director van Manpower in België en Luxemburg. “Werkgevers focussen vooral op het bereiken van een grotere wendbaarheid op korte termijn. Ze willen hun personeelsbestand soepel en continu kunnen bijsturen in functie van de reële behoefte. Die trend wordt trouwens bevestigd door de positieve groei van de uitzendarbeid de voorbije maanden”, stelt Lacroix. Vergeleken met Brussel en Wallonië tonen de Vlaamse werkgevers overigens het grootste vertrouwen.

Sectoren

Niet elke sector ziet de toekomst even rooskleurig in. In slechts vijf van de tien bevraagde sectoren voorspellen de werkgevers positieve tewerkstellingsvooruitzichten voor het komende kwartaal. Vooral de sectoren horeca en de bouw zijn hoopvol. Meer bescheiden, maar nog altijd positieve resultaten, tonen de financiële instellingen en verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven.

In de sector rond elektriciteit, gas en water en vooral in de maakindustrie en de landbouw, bosbouw, jacht en visserij zal de tewerkstelling eerder dalen. Er blijkt ten slotte ook een verschil in de plannen naargelang de grootte van het bedrijf. De middelgrote bedrijven (tussen 50 en 249 werknemers) en de grote ondernemingen (meer dan 250 werknemers) zijn het meest optimistisch over hun netto-aanwervingen.

(wv) 

28 juni 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook