BeauVent: waar werknemers ook vennoten zijn

18 juli 2016
Stefaan Soenen
“Economie en ecologie zijn een prima combinatie. De synergie tussen beide heeft een enorm potentieel.” (Stefaan Soenen, projectontwikkelaar bij BeauVent cvba)
BeauVent cvba. Letterlijk vertaald betekent het ‘mooie wind’. Of er binnen de coöperatie ook een nieuwe, frisse wind waait? We namen poolshoogte bij Stefaan Soenen, projectontwikkelaar bij BeauVent cvba in Diksmuide. “Verontwaardigd naar het klimaat kijken, gaat ons geen stap verder helpen. Investeren in duurzame energie des te meer.”

BeauVent cvba ontstaat in 2000. Enkele gezinnen uit de Westhoek die een lage-energiewoning willen, slaan de handen in elkaar en investeren in windturbines die hun woningen duurzame energie leveren. De coöperatie is geboren.

En wat blijkt? De idee achter de coöperatie slaat aan. Enkele jaren later, in 2005, levert Beauvent cvba in Nieuwkapelle groene stroom voor maar liefst 1.150 gezinnen. Vandaag telt de coöperatie meer dan 4.000 vennoten. Stuk voor stuk mensen die de missie van BeauVent cvba onderschrijven. Stefaan Soenen vat het als volgt samen: “Wij willen zoveel mogelijk mensen samenbrengen die zich engageren om te investeren in energiebesparende oplossingen en in de productie van hernieuwbare energie.”

BeauVent
Het is diezelfde nobele doelstelling die Stefaan tien jaar geleden aantrok om voor BeauVent cvba te werken. “Mijn loopbaan begon hier met een stage. Als laatstejaarsstudent Handelswetenschappen wilde ik erachter komen waarom er niet meer in groene energie geïnvesteerd werd. Mijn stageperiode heeft me nog meer overtuigd dat economie en ecologie een prima combinatie zijn. De synergie tussen beide heeft een enorm potentieel.”

Mensen overtuigen

Stefaan praat met een zekere fierheid over de projecten die BeauVent cvba realiseert. Zoals over het project Warmtenet Oostende. “In Oostende zijn we erin geslaagd om de restwarmte die bij afvalverbranding vrijkomt, te recupereren en te gebruiken bij industriële processen en voor de centrale verwarming in gebouwen. Zo ontstaat er een warmtenet waarop meerdere gebouwen zich kunnen aansluiten om warmte af te tappen”, vertelt hij. “Doordat we warmte gebruiken die anders verloren gaat, kunnen we energie leveren aan een interessante prijs. En bovendien creëren we warmte zonder extra CO2 en andere rookgassen uit te stoten. Met andere woorden: met onze warmtenetoplossing maken we Oostende milieu- en klimaatvriendelijker.”

BeauVent
Vandaag zijn er een tiental bedrijven, een ziekenhuis en een paar openbare gebouwen aangesloten op het warmtenet. “Het is nog maar het begin. Er is nog heel wat capaciteit die niet benut wordt. Dat komt omdat we, niettegenstaande ons succesvol concept, nog altijd veel energie moeten steken in het overtuigen van mensen. Maar het tij is aan het keren. Ook de twijfelaars zien steeds meer in dat het hoog tijd is om in te zetten op duurzame energie.”

Lusten en lasten

Stefaan Soenen benadrukt dat hij met BeauVent cvba een positief verhaal wil brengen. “Door in duurzame energie te investeren, bespaar je niet alleen op je energiefactuur. Je bewijst er het klimaat en je leefomgeving ook nog eens een dienst mee. Het klinkt als een pure win-win en toch zijn die argumenten niet altijd voldoende om mensen over de streep te krijgen. Mensen willen duidelijk weten waarvoor ze zich engageren en welke obstakels ze onderweg zullen tegenkomen. Welke impact zullen de infrastructuurwerken hebben op de buurt? Komen de wegen tijdens de werken een bepaalde periode open te liggen? Welke (financiële) risico’s zijn er aan het project verbonden? Het zijn allemaal vragen die je zo snel mogelijk wil uitklaren”, vertelt hij.

“Ik vind het belangrijk om daar heel open en helder over te communiceren. We maken dan ook snel duidelijk dat we geen luchtkastelen verkopen. Ons verhaal is er een van lusten en lasten. Maar gelukkig zijn de lasten meestal van korte termijn. Je hebt ze nodig om een meerwaarde te creëren die je op lange termijn steeds meer zal opleveren.”

Aanwervingen

Wat Stefaan het meest aanspreekt in z’n job? “We kunnen ideeën aanreiken die we samen van A tot Z kunnen omzetten in de praktijk. Neem nu het project Klimaatscholen 2050. Het begon als een eenvoudig idee. Als we nu eens scholen benaderen om zich te engageren voor duurzame energie. Vandaag zien we dat er al tal van scholen kleine en grote zonnepanelen op hun daken geïnstalleerd hebben. Vaststellen dat zo’n idee opgepikt wordt en dat scholen daardoor kunnen genieten van zonnestroom aan een zeer voordelig tarief, dat geeft ons energie!”

BeauVent
Stefaan benadrukt dat de voorbije jaren aangetoond hebben dat hun projecten in de lift zitten. De geesten zijn duidelijk rijp voor een nieuwe benadering van energieproductie. “We hebben trouwens opdracht gekregen van onze Raad van Bestuur om nog een extra projectleider aan te werven.”

Ook het aantal vennoten van BeauVent cvba neemt gestadig toe. Zelf is Stefaan ook vennoot. “Ik ben weliswaar maar een kleine aandeelhouder, maar ik ga niet ontkennen dat mede-eigenaarschap een betrokkenheid creëert. Al blijft voor mij de grootste motivator dat we een positief verhaal met toekomst schrijven. Verontwaardigd naar het klimaat kijken, gaat ons geen stap verder helpen. Investeren in duurzame energie des te meer. Dat is het pad dat we ingeslagen hebben. Laten we dat vooral verderzetten.”

(nd) 

  • Jobs voor energie

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook