Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 841

Volgende

Ambitie maakt je leven korter

13 maart 2012
Mensen met veel ambitie mogen dan een grotere kans hebben op een mooie carrière en een hoog loon, ze leiden niet noodzakelijk een succesvoller leven. Ambitieuze mensen blijken gemiddeld ook iets minder lang te leven.
ambitie

Volgens wetenschappers van de Amerikaanse University of Notre Dame (Indiana) heeft ambitie een duidelijk positief effect, maar mag men ook de keerzijde van de medaille niet uit het oog verliezen.

‘Ambitie biedt een duidelijke meerwaarde op carrièrevlak, maar ambitieuze mensen blijken zich slechts marginaal gelukkiger te voelen dan minder gedreven collega’s. Bovendien leven ze iets minder lang’, zegt onderzoeksleider Timothy Judge, managementprofessor aan het Mendoza College of Business van de University of Notre Dame.

Gelukkiger en gezonder

‘Het lijkt vaak alsof ambitieuze mensen alles gerealiseerd hebben in het leven, maar ambitie heeft nauwelijks een invloed op levensvreugde. Op het vlak van levensverwachting is er zelfs sprake van een negatieve invloed.’ Volgens Judge geeft een succesvolle carrière niet automatisch toegang tot een gelukkiger en gezonder leven.

De wetenschappers drukken ouders dan ook op het hart om de carrièredrang bij hun kinderen niet al te sterk aan te wakkeren. ‘Mogelijk gaat de investering in de carrière ten koste van waarden die de levensverwachting verhogen, zoals een gezonde levensstijl, een stabiele relatie en diepe sociale netwerken.’

(mo) - Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook