9 mythes over het begin van je carrière

Ben je in de twintig en rustig aan het zoeken waar je precies met je carrière naartoe wil? Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Meg Jay zijn deze werkjaren extra bepalend voor je latere loopbaan. Zij ontkracht enkele carrièremythes …
#

In haar boek 'The Defining Decade: Why Your Twenties Matter – and How to Make the Most of Them Now' benadrukt Meg Jay het belang van die cruciale periode na je studie. Volgens haar bestaan er enkele carrièremythes over de eerste werkjaren die niet altijd correct zijn.

Haar mening?

Mythe 1: "De jaren tussen 20 en 30 tellen niet mee"

Ondanks hun vele inspanningen worden twintigers momenteel 'gedwarsboomd' door de recessie en het moeilijke economische klimaat. Van geld besparen tot geld lenen, generatie Y staat er slechter voor dan hun ouders en grootouders. Dat wil volgens Jay echter niet zeggen dat ze zich een pauze kunnen veroorloven.

"Je twintigerjaren zijn het moment om een aantal belangrijke stappen te ondernemen", aldus Jay. "Het is een unieke periode, die uiteindelijk belangrijker zal blijken te zijn dan aanvankelijk gedacht." Stop met de start van je leven uit te stellen. Het is hoog tijd om bewuste keuzes te maken wat betreft je werk, je woonplaats en zelfs je liefdesleven.

Mythe 2: "Je moet exact weten wat je wil"

Te veel twintigers denken dat ze eerst exact moeten weten wat ze precies willen vooraleer ze een job aannemen. Volgens Jay is deze periode echter hét ideale moment om aan de hand van verschillende ervaringen een eigen identiteit te vormen.

Het is oké om een niet zo ideale job te aanvaarden, dit is zelfs beter dan je vast te klampen aan een 'droomjob' die er misschien nooit zal komen. Zolang deze 'mindere job' kan leiden tot andere, betere opportuniteiten is het aan te raden om even vol te houden.

Mythe 3: "Je kan alles doen wat je wil"

Je moet realistisch zijn over je vaardigheden en doelen. Iedereen droomt er als kind weleens van om astronaut, dierenarts of profvoetballer te worden. Maar het overweldigende idee dat je 'werkelijk alles kan doen wat je maar wil' is gewoonweg niet waar. Stel een handvol concrete plannen op, aangepast aan je eigen skills, om te voorkomen dat je verloren loopt tussen die eindeloze mogelijkheden.

Mythe 4: "De perfecte job voelt niet aan als werk"

Werk blijft werk, ook al ben je ervan overtuigd dat je de beste job ter wereld hebt. Volgens Jay is het idee van een perfecte job net hetzelfde als de gedachte dat je na je trouw nog lang en gelukkig zal leven zonder enige tegenslagen. "Eigenlijk zijn alle banen (en relaties) werk", zegt ze, "maar alleen hierdoor kan je groeien en nieuwe vaardigheden verwerven."

Mythe 5: "Je moet niet te veel risico's nemen voor je carrière"

Zolang je nog geen kinderen hebt of een huis moet afbetalen, kan het geen probleem zijn om in een andere stad (of land) te gaan werken, of van werkgever te veranderen. Verken je opties nu het nog kan, want eens je de dertig nadert, gaat dit minder gemakkelijk.

Mythe 6: "Je moet altijd ontslag nemen van zodra je je job niet leuk vindt"

Voor je je ontslagbrief indient omdat je je job beu bent, moet je jezelf de volgende vragen stellen: 'Wat maakt je precies ongelukkig?', 'Leer je nog steeds iets van deze ervaring?', 'Wat vind je wél leuk aan deze job?', 'Waarom ben je hier in de eerste plaats begonnen?'.

Ook op financieel vlak moet je een aantal overwegingen maken. 'Beschik je over een noodfonds?', 'Heb je genoeg spaargeld om een periode zonder werk te overbruggen?' Een goede afweging van de voor- en nadelen van een job is belangrijk.

Mythe 7: "Van slechte bazen leer je niks bij"

Een slechte baas is niet altijd een reden om je biezen te pakken. Wie volhoudt, kan wel degelijk enige waarde halen uit zijn ervaring met een slechte baas. Kan je het toch niet volhouden? Neem dan op een mooie, beleefde wijze ontslag. De wereld is immers kleiner dan je denkt en die slechte baas kom je misschien nog wel eens tegen. En dan moet je door dezelfde deur kunnen.

Mythe 8: "Jobhopping is altijd slecht"

Volgens Jay is er niks mis mee om een aantal verschillende jobs uit te proberen in je twintigerjaren. "Wees daarbij wel doelgericht en efficiënt, zodat je op je 30ste tot de juiste conclusies kan komen", geeft ze als advies. Je curriculum vitae moet een zeker (logisch) verhaal vertellen.

Mythe 9: "Bazen moeten geven om je persoonlijke ontwikkeling"

"Je bazen zijn je ouders of leraren niet. Ze geven niet om je persoonlijke ontwikkeling", legt Jay uit. "Dit misverstand leidt tot wrijving en fouten." Wie dit misverstand erkent, zal merken dat je persoonlijke ontwikkeling alles te maken heeft met je eigen ervaringen.

(nm) – Bron: Learnvest.com & Businessinsider.com 

26 november 2013
Anderen bekeken ook