6 vragen die je jezelf elke dag moet stellen

In het hectische dagelijkse werkleven durven werknemers weleens vergeten wat écht belangrijk is. Deze zes vragen kunnen je helpen om je focus en productiviteit terug te vinden.
#

Wanneer je het druk hebt, is het makkelijk om simpelweg de automatische piloot in te schakelen en zonder veel nadenken de zaken gedaan te krijgen. Wanneer je echter niet volledig stilstaat bij datgene waarmee je bezig bent, verlies je nogal snel je prioriteiten uit het oog.

Om die prioriteiten terug op orde te krijgen, kan het helpen om jezelf dagelijks de volgende zes vragen te stellen … Zij zorgen er immers voor dat je gefocust, bescheiden én alert blijft.

1. Waarom ben ik hier?

Niet in de abstracte, filosofische zin, maar eerder een erg directe en praktische vraag. Hoe ben je terechtgekomen waar je nu bent? Je motivatie herkennen is belangrijk in hectische tijden. Vergeet niet om jezelf eraan te herinneren waarom je precies jouw job (graag) doet.

Allerlei motiverende factoren spelen een rol. Geld, collega's, verwezenlijkingen en plezier zijn zaken die je motiveren om hard te werken én goed werk te leveren. Wie deze factoren op de voorgrond houdt, krijgt meer voldoening bij de taken die men uitvoert. Je geraakt door de meest uitdagende tijden wanneer je duidelijk begrijpt hoe bepaalde keuzes je hier hebben gebracht.

2. Wat kan ik meer doen?

Misschien een bizarre vraag wanneer je het al zo druk en hectisch hebt. Maar toch kan deze vraag je helpen te ontdekken wat er ontbreekt in je werk. Zet je wel al je vaardigheden en kennis optimaal in? Soms zijn er zaken die je door je stress e.d. uit het oog verloren hebt, maar waar je toch een positieve impact op kan hebben en voldoening van kan krijgen. 'Wat kan ik meer doen?' is een goede vraag om jezelf te stellen wanneer je je overwerkt voelt. Het helpt je immers om eens rustig na te denken wat je kan veranderen in je denken en doen.

3. Wat kan ik loslaten?

Wanneer de zaken snel gaan, kunnen prioriteiten dagelijks of zelfs per uur veranderen. Daarom is het belangrijk om projecten steeds opnieuw te beoordelen en ervoor te zorgen dat de taken die je momenteel uitvoert wel absoluut noodzakelijk zijn. Sommige opdrachten met een hoge prioriteit worden namelijk minder belangrijk wanneer er nieuwe ontwikkelingen opduiken. Of je collega's kunnen deze taken gaandeweg overnemen. Wanneer je zaken van je lijst kan schrappen, krijg je extra tijd én energie bij voor andere taken met een hogere prioriteit.

4. Hoe kan ik efficiënter worden?

We verliezen vaak veel tijd doordat we bepaalde zaken uit gewoonte en routine doen, ook al is dit vaak minder efficiënt. Denk na hoe je op een snellere, efficiëntere manier je takenpakket kan afwerken. Als je een betere en snellere manier kan vinden om iets te verwezenlijken, of iemand anders kan je dit laten inzien, kan je jezelf heel wat stress en tijd besparen.

5. Wie moet ik bedanken?

Wees je bewust van de mensen rondom je die er mede voor zorgen dat jij je job optimaal kan uitvoeren. Samen met toegewijde en getalenteerde mensen successen bereiken geeft een geweldig gevoel. Maar wanneer deadlines en stress om de hoek luren, durven we weleens vergeten dankbaar te zijn voor diegenen die ons hebben geholpen. Zorg ervoor dat zij zich gewaardeerd voelen voor hun inspanningen.

6. Hoe moet ik morgen te werk gaan?

Iedere dag brengt unieke uitdagingen met zich mee en te ver vooruit denken kan je afleiden van je dagelijkse opdrachten. Maar toch kan een beetje vooruit plannen rust brengen in je hoofd. Het laat je immers toe om manieren te bedenken om morgen even productief te werk te gaan.

(nm) – Bron: Inc.com 

5 juni 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook