Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 239

Volgende

5 uur/dag werken en 8 uur betaald worden: het kan!

Lasse Rheingans
"Iedereen profiteert van de kortere werkdagen: werknemers zijn meer relaxed, gelukkiger en zelfs gezonder. Onze klanten profiteren dus ook, want zij betalen hetzelfde maar krijgen een beter product.” (Lasse Rheingans, ceo Rheingans Digital Enabler)
Bij het Duitse bedrijf Rheingans Digital Enabler werken ze al bijna een jaar 5 uur per dag (en krijgen ze er 8 betaald). Om 13.00 uur mag iedereen naar huis.

Geïnspireerd door het boek ‘The Five Hour Workday’ van Stephan Aarstol besloot de Duitser Lasse Rheingans het roer volledig om te gooien. Zijn IT-bedrijf, Rheingans Digital Enabler, betaalt haar werknemers voor acht uur per dag, maar er wordt slechts vijf uur per dag gewerkt.

“Een jaar geleden besprak ik met mijn werknemers of ze het zagen zitten. Allereerst bekeken we hoe we met elkaar communiceerden en waar de meeste tijd verloren ging. Bijvoorbeeld e-mails die een notificatie sturen, leiden je af en het duurt altijd even voordat je weer geconcentreerd bezig bent. We bedachten regels die deze afleidingen tot een minimum beperkten”, vertelt Rheingans in een telefonisch interview met onze collega’s van AD.nl.

De basisprincipes:

1. De werknemers werken van 8.00 tot 13.00 uur geconcentreerd aan hun projecten

“Acht uur lang gefocust blijven is onmogelijk. Vijf uur geconcentreerd werken is lastig, maar wel mogelijk. Wat ons helpt, is dat ons kantoor stil is. We leiden elkaar niet af. Wanneer we met elkaar praten, doen we dat in de keuken of een vergaderruimte. Er is ook geen muziek. Het klinkt als een machine, maar zo is het niet. We vinden elkaar aardig en we drinken bijvoorbeeld samen koffie. Maar wanneer we werken, werken we geconcentreerd”, aldus Rheingans.

2. Iedereen mag om 13.00 naar huis, maar dan moet het werk wel af zijn

“Mensen kunnen langer blijven, en het gebeurt heel soms. Wanneer er iets onvoorziens gebeurt of als er bijvoorbeeld iets kapot gaat, blijven mensen tot half twee of twee uur. Het wordt nooit veel later dan dat.”

Zo veel tijd verliezen ze volgens Rheingans ook weer niet, door om één uur naar huis gaan. “Wanneer je acht uur werkt, begin je ’s ochtends ook niet direct met werken. Je komt binnen, drinkt wat koffie en praat met je collega’s. Dan begin je langzaam met werken. Vervolgens is het lunchtijd. Na de lunch hebben mensen vaak wel tot een uur de tijd nodig om weer geconcentreerd aan de slag te kunnen. Uiteindelijk is het verschil niet drie uur werk, maar eerder één of twee. Deze paar uur overbruggen we door efficiënter te werken.”

3. De werknemers kunnen hun oorspronkelijke salaris behouden

Dit komt doordat de productiviteit niet omlaag is gegaan. Klanten betalen nog dezelfde bedragen en ontvangen hun producten nog even snel. Er wordt op kantoor enkel harder gewerkt, zodat er minder uren aan eenzelfde project worden besteed.

“Toen we net begonnen, hebben we het niet verteld aan onze klanten. Ik belde ze na een paar weken, en ze vonden het prima zolang we bleven leveren wat ze gewend waren. Minder werken heeft geen gevolg voor de kwaliteit van ons product of voor het moment dat het af is. Iedereen profiteert van de kortere werkdagen: werknemers zijn meer relaxed, gelukkiger en zelfs gezonder. Ze werken vijf uur en komen vol energie de volgende dag weer naar kantoor. De kwaliteit van ons werk is zelfs beter doordat we gemotiveerder werken. Onze klanten profiteren dus ook, want zij betalen hetzelfde maar krijgen een beter product”, vertelt Rheingans.

(mr) 

Na 5 uur werken naar huis 18 oktober 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook