Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 970

Volgende
Volgend artikel:

Waarvoor gebruik jij ChatGPT op kantoor?

5 carrièrelessen van Vincent Kompany

“Ik kreeg een paar tikken, terwijl ik dacht behoorlijk intelligent te zijn. Dat raakte mijn trots.” (Vincent Kompany, voetballer / trainer / ondernemer)
Vincent Kompany zit vol verrassingen. Eerst je club Manchester City naar de titel schieten. En vervolgens door de grote poort worden binnengehaald bij je jeugdclub RSC Anderlecht. Allemaal goed en wel, maar wat kun jij van deze ondernemer/voetballer leren voor je carrière?

1. Wees een voorbeeld

“Onze kapitein heeft besloten ons te verlaten”, zei Noel Gallagher, voormalig frontman van Oasis, tijdens een concert kort na het afscheid van Vincent Kompany bij Manchester City. Waarna hij met Wonderwall voor hem een eerbetoon bracht.

Niet alleen voor popsterren is hij een voorbeeld. Met dank ook aan zijn heldere communicatie en talenkennis. Zo was hij ooit het gezicht van een Brusselse campagne voor de kennis van het Nederlands bij jongeren. Ook daar vervult hij een voorbeeldfunctie.

2. Word een vakexpert

Kompany staat op en gaat slapen met voetbal. Hij was altijd de meest serieuze in de kleedkamer, tot ergernis van sommige ploegmaats. Bij de nationale ploeg is hij de enige die voor zichzelf wedstrijdvideo’s opvraagt en ze analyseert. Terwijl anderen PlayStation spelen. Die kennis, ook van de Belgische competitie, zal hem nog van pas komen. Want daar is hij volgend seizoen bij Anderlecht zowel speler als trainer.

3. Onderneem (en delegeer)

Het liefst is Kompany zijn eigen baas. Daarom wil hij nooit politicus worden, in tegenstelling tot zijn vader Pierre, die burgemeester is van Ganshoren. De jonge Kompany doet veel. Hij heeft een vinger in talloze vastgoedvennootschappen in Engeland, productiehuis Bonka Circus, een limousineservice en wat nog meer. Telkens delegeert hij waar nodig.

4. Leer uit je fouten

Dat Kompany ooit 2,3 miljoen euro verloor aan zijn Antwerpse en Brusselse sportbar Good Kompany, dat zat hem niet lekker. “Niet wegens het verlies, maar omdat je het gevoel hebt dat je bedrogen werd”, zei hij ooit. “Ik kreeg een paar tikken, terwijl ik dacht behoorlijk intelligent te zijn. Dat raakte mijn trots.”

5. School je regelmatig bij

Wat hij wel gemeen heeft met zijn vader: Kompany is een doorzetter. Dat moet wel als je als voetballer al tientallen keren uitviel met een blessure. Hij studeert ook dikwijls bij.

Zo pikte hij jaren later de draad terug op met zijn studies economie en haalde zelfs een MBA. “Ik vond het belangrijk om te begrijpen wat mijn boekhouder mij vertelde en wou zelf een businessplan leren ontwerpen”, klonk het.


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

6 augustus 2019
Anderen bekeken ook