Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

5 carrièrelessen van Sandra Bekkari

"Onze hersenen zijn een soort spier, en spieren werken het best wanneer inspanning en ontspanning elkaar afwisselen." (Sandra Bekkari, voedingsdeskundige en tv-kok)
Van kookboeken, tv-programma’s tot eigen speltbrood, Sandra Bekkari zit niet snel stil. De voedingsdeskundige verkocht al meer dan een half miljoen boeken en kan terugvallen op een trouw netwerk. Allemaal goed en wel, maar wat kun jij leren van Sandra Bekkari?

1. Volg je dromen

Sandra Bekkari was midden dertig als ze aan de Open Universiteit een aantal opleidingen rond voedingsleer volgde. Daarvoor had ze zo’n tien jaar lang een sport- en wellnesscentrum in Oostende. Maar al lang vóór het succes van haar boek ‘Nooit meer diëten’ bracht Bekkari al kookboeken uit en gaf ze voedingsadvies. Het is dus een kwestie van lang aan de weg timmeren. “Ik ben ook wel iemand die gaat voor haar dromen. Ik zet ook door, zonder excuses te gebruiken als iets niet lukt”, zo vertelt ze daar zelf over.

2. Een duidelijke lijn

Bekkari ontwikkelde haar eigen Sana-methode om mensen stap voor stap te begeleiden naar een gezonder eetpatroon, zonder belerend over te komen. Vandaag werkt ze met een netwerk van 35 voedingsdeskundigen en diëtisten. “Aandacht geven aan goede voeding is een vorm van zelfliefde”, vindt ze. Maar het moet ook wel lekker en haalbaar zijn.

Met boeken als ‘Fast Food’ richt ze zich op recepten, die niet te veel tijd in beslag nemen. Het recente kookboek ‘Good food voor kleine en grote superhelden’ is dan weer bedoeld voor kankerpatiëntjes, die een heel streng dieet moeten volgen. Zij krijgen dit boek gratis.

3. Bouw een (sociaal) netwerk van ambassadeurs uit

De Facebook-groep ‘Nooit meer diëten’ telt ruim 110.00 leden en Sandra is (mede-)moderator. Je vindt er enthousiastelingen die met haar recepten aan de slag gaan met de nodige foto's en getuigenissen. Maar ook offline is Bekkari al jarenlang on the road via lezingen en signeersessies. Elke ontmoeting, handtekening of speech zorgen voor extra live touchpoints.

4. Bewaak je grenzen

Ook al doe je je job graag, dan nog is continu bezig blijven niet goed. “Onze hersenen zijn een soort spier, en spieren werken het best wanneer inspanning en ontspanning elkaar afwisselen”, vertelde Bekkari onlangs zelf. En dus deed ze het de voorbije jaren (een beetje) rustiger aan. Dat haar kookprogramma op VTM wegviel, bleek in dat opzicht ook geen ramp.

5. Geef je gevoelens een duwtje

Naar het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe spreekt Bekkari over de happy-attack. Hiermee beschrijft ze een moment dat je blij maakt zoals een gezellig etentje of een boek lezen. “Als je zo’n moment extra aandacht geeft, focus je op het positieve”, vertelde ze recent aan de VRT.

“We hebben echt heel veel invloed op onze gevoelens. Zo ergerde ik mij vaak aan de files, maar nu probeer ik die tijd in de auto nuttig te besteden, bijvoorbeeld door al eens naar podcasts te luisteren.”


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

7 januari 2020
Anderen bekeken ook