Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 886

Volgende
Volgend artikel:

Vraag naar green skills in jobs blijft stijgen

5 carrièrelessen van Dries Mertens

Ook al heeft hij niet altijd een basisplaats, toch is Dries Mertens steevast een van de populairste Rode Duivels. Als voetballer maakte hij voor zijn huidige club al meer goals dan Diego Maradona. Allemaal goed en wel, maar wat kun jij leren van deze vinnige aanvaller?

1. Blijf je werkgever trouw

In vergelijking met andere voetballers blijft Mertens zijn werkgever trouw. Bij Napoli in Italië zit hij al aan zijn zevende seizoen. Maar ook bij zijn vorige clubs, waaronder de Nederlandse topclub PSV, zat hij doorgaans meerdere seizoenen. Je kunt als voetballer wel flink je boterham verdienen, maar niet iedereen slaagt erin om een clubicoon te worden. Je hebt dan iets betekend voor een bepaalde voetbalclub. Mertens is dat nu al in Napels.

2. Wees een teamspeler

Intussen heeft Mertens bij Napoli al meer goals gemaakt dan levende legende Diego Armando Maradona. Maar in tegenstelling tot Maradona kon Dries niet altijd op een basisplaats rekenen. In zijn derde seizoen bij Napoli is hij bijvoorbeeld maar zes keer gestart. Ook bij de Rode Duivels zat hij vaak op de bank. Blij is Mertens waarschijnlijk niet met zo’n regelmatige bankpositie, maar hij gaat er goed mee om.

3. Geef niet te snel op

Bij de jeugdopleiding van Anderlecht werd Dries te klein en tenger bevonden. Ook bij de jeugd van KAA Gent bleek een gebrek aan kracht een struikelblok. Hij voetbalde zich een uitweg via een lagere reeks in Nederland, maar moest ook daar tegen vooroordelen opboksen. “Geloof mij nou, die tuinkabouter kan echt niet mee in de Eredivisie”, klonk het bij een Nederlandse scout in die tijd.

4. Koester je zogenaamde minpunt

Ook zogenaamd kleinere spelers hebben hun waarde. Mertens is 1,69 meter, Messi is maar 1 centimeter groter. Maradona is met 1,65 meter overigens kleiner. Dergelijke spelers zijn vaak vinnig en snel. Ze kunnen – zoals dat in het voetbaljargon heet – tussen de lijnen lopen en doordraaien.

Elke voetbalclub heeft zulke spelers nodig. “Lengte wordt vaak verward met maturiteit en kracht. Ten onrechte. Mertens is wel sterk”, zo merkte voetbalanalist Gert Verheyen onlangs op in Het Nieuwsblad.

5. Relativeer jezelf

Mertens is sympathiek, enthousiast en kan zichzelf relativeren. Wie op zijn knieën op het balkon komt op de Grote Markt in Brussel kan met zichzelf lachen. Of zoals in het televisieprogramma De Slimste Mens ter Wereld, waarin hij zogezegd een buitenverblijf had gevonden en dat een speelgoedhuisje in de tuin bleek te zijn.


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

19 november 2019
Anderen bekeken ook