Welke communicatieblunders zijn nefast voor jouw carrière?

Jaren hard werken om een goed professioneel imago op te bouwen, en dan door één opmerking totaal door de mand vallen. Het kan zeker, dus soms kan je beter even nadenken om die geweldige cafémop ook op kantoor te vertellen. En zo zijn er nog wel enkele communicatieblunders die je best vermijdt.
#

1. Racistische commentaar

Moet het gezegd dat dit je carrière helemaal kan doen kelderen? Het is een gigantische blunder om te denken dat je hiermee scoort. Het is beledigend en toont aan dat je weinig emotionele intelligentie hebt, en dit laatste wordt steeds belangrijker op managementniveau. Tenzij het overduidelijk een grap is. Maar pas op: mensen die je niet goed kennen (zoals je baas), zullen al snel denken dat je het meent.

2. Wenen

Tranen op de werkvloer worden zelden geapprecieerd. Zeker bij mannen ondermijnt het in de ogen van anderen hun slagkracht. Maar wenen helpt ook vrouwen niet vooruit in hun carrière. Je emoties onder controle houden, is dan ook een belangrijke ongeschreven wet op kantoor. Een uitzondering: bij een afscheidsfeestje van een collega mag je gerust zakdoeken vol snotteren.

3. Zweren

Zweren op het hoofd van je kind of het graf van je grootmoeder ... Niet doen. Je collega’s kennen je, beter dan je soms denkt. Als je oprecht bent en de waarheid spreekt, waarom moet je dit dan nog extra benadrukken? Het lijkt dan alsof je niet zeker bent van jezelf of iets te verbergen hebt.

4. Ongepaste moppen

Je kent ze wel: de collega’s die met hun moppen er zo overgaan, dat niemand lacht, maar iedereen gegeneerd de andere kant opkijkt. Grappig om zo iemand in je team te hebben. Maar een uitnodiging voor een belangrijke meeting zal hij niet krijgen.

5. Prullen

Ook non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol. Als je prutst met je kleren of je gsm in een vergadering lijkt het alsof je niet op je gemak bent of het niet belangrijk vindt wat je collega aan het vertellen is.

6. Flirten

Moet het nog gezegd dat flirten je professionele reputatie kan kelderen? Zelfs een flirt die speels bedoeld is, kan al snel verkeerd opgevat worden. Maar het neemt niet weg dat een speelse opmerking tussen collega’s die elkaar al jarenlang kennen geen kwaad kan. Niemand houdt het vol om een hele dag serieus achter z’n bureau te zitten.

7. Vloeken

Vloeken wordt als onprofessioneel beschouwd. Een occasionele godverdomme ontsnapt bij iedereen wel eens. Maar mensen die te pas en te onpas lopen te vloeken, maken geen goede indruk. Als je hogerop wil komen, moet je je emoties onder controle kunnen houden, ook al kook je inwendig. Op dat moment is het net belangrijk om strategisch te blijven denken.

8. Oogcontact vermijden

Het is niet altijd gemakkelijk iemand recht in de ogen te kijken. Maar het vermijden van oogcontact betekent volgens experts in lichaamstaal dat je liegt, onzeker bent of iets te verbergen hebt. In een meeting kan het een ongeïnteresseerde indruk geven. Mensen recht in de ogen kijken, geeft hen het gevoel dat je luistert.

9. Tateren

Nee, te veel babbelen is niet goed … Het verzwakt het punt dat je wil maken. Een boodschap helder en coherent verwoorden, is onontbeerlijk voor iemand die hogerop wil. Met stiltes of pauzes kan je je stelling kracht bijzetten. Pauzes laten vallen rond een belangrijke bedenking of opinie geeft meer kracht aan wat je zegt.

Maar pas op: te veel nadenken over wat je wanneer en hoe vertelt of doet, is ook geen optie. Onecht overkomen, dat is pas een echte no go.

(mr) 

29 november 2012
Anderen bekeken ook