Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 886

Volgende
Volgend artikel:

Vraag naar green skills in jobs blijft stijgen

Waarom de lockdown ons creatiever maakt

Creatieve vrouw
Angst, frustraties, eenzaamheid: de lockdown is zwaar. Maar bekijk het van de positieve kant, want het maakt ons ook creatiever. Hoe meer onze dagelijkse activiteiten verstoord worden, hoe vindingrijker de oplossingen.

Herinner je je MacGyver nog? Je weet wel, die actieheld die in de gelijknamige serie uit de jaren tachtig elke keer opnieuw in een lastig parket verzeild raakte, maar met de meest onwaarschijnlijke oplossingen wist te ontsnappen. Zoals die keer dat hij een bom ontmantelde met een paperclip. Of toen hij uit de gevangenis wist te ontsnappen met een voetbal, wat olijfolie en een krant.

Het creatieve brein

Als de nood het hoogst is, piekt de creativiteit. Maar ook wanneer er weinig te doen valt, zoals tijdens de lockdown. Daar is Isaac Newton het perfecte bewijs van. Rond 1665 heerste er een plaag in de Londense districten en om te voorkomen dat de ziekte zich verder zou verspreiden, werd iedereen naar huis gestuurd. Het is in die tijd dat Newtons zwaartekrachtwet ontstond, toen hij een appel van een boom zag vallen. Waar hij nooit de tijd had om echt aandacht aan zo’n dingen te besteden, had hij toen zeeën van tijd om de alledaagse dingen rondom hem grondig te bestuderen.

Lees ook... De kunst van het niksen: belangrijker dan je denkt

Nu is het geen wetenschapper of actieheld die wordt uitgedaagd om creatief te denken, maar zowat de hele wereld. Supermarkten gaan aan de slag met duct tape en plexiglas om het veilig te houden voor iedereen, restaurants brengen hun gerechten tot in de woonkamer met doe-het-zelfpakketten en thuiswerkers toveren de berging om tot een gezellig thuiskantoor. De onwerkelijke situatie prikkelt het creatieve brein om er met z’n allen het beste van te maken.

Lees ook: Vijf handige creativiteitstips

Spitsvondige kleuters

Benieuwd of je creativiteit piekt? Eens testen! Verzin zoveel mogelijk toepassingen voor een potlood. Drie, twee, één, start!

Deze zogenoemde ‘alternate uses task’ werd ontwikkeld in de jaren zestig door psycholoog J.P. Guilford en wordt vandaag nog steeds gebruikt door onder meer Nasa om goede ingenieurs aan boord te halen. Maar even terug: hoeveel toepassingen kon je bedenken? Tien? Goed gedaan, je bent perfect normaal. Maar vroeger, als kleuter, deed je wellicht beter. Jammer genoeg verliezen we onze creativiteit pijlsnel. Omdat we door de jaren heen te kritisch zijn op het vlak van eigen ideeën.
Extra: Laat je kind spelen voor een betere job later

Aan de slag!

Samengevat: een lockdown kan goed zijn voor je creatieve brein. Ga eens in gesprek met een vriend(in) die helemaal anders is, kuier door een wijk waar je normaal gezien nooit komt of schrijf een A4’tje vol, zonder het over één concreet thema te hebben. Gewoon neerkrabbelen wat in je opkomt… En? Je bent creatiever dan je denkt hé!

Hoe creatief ben jij? Doe de test!

(dt/em) - Bron: AD

22 februari 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook