Van allround tot vernieuwbouw: 5 fundamenten van de bouwsector

“In een klein bouwbedrijf leer je sneller bij.” (Jasper Speleman, projectleider)
De deeleconomie groeit: denk maar aan autodelen of huisruilen. Net zoals cohousingprojecten terrein winnen op traditionele woningbouw: bouwers met dezelfde visie op wonen delen gemeenschappelijke infrastructuur. Wat betekent deze nieuwe manier van bouwen voor wie aan de slag wil in de sector? “Vooral meer en beter leren communiceren”. Het is lang niet de enige nieuwe trend.
“In een klein bouwbedrijf leer je sneller bij.” (Jasper Speleman, projectleider)

In de Sint-Niklase Clementwijk zitten we in een bouwkeet aan tafel met zaakvoerder Glenn Goeman en projectleider Jasper Speleman. Een werfvergadering over het project Cohousing Waasland. Het project zit op koers. Verkocht zijn ze al, de 18 appartementen en 4 woningen met hun gemeenschappelijk paviljoen in aanbouw.

Zeven jaar pas bestaat bouwbedrijf G-build uit Lokeren dat deze weidse woonomgeving met wandelpaden en vijver realiseert. Gewapend voor de veeleisende bouwmarkt van de toekomst? “Omdat we nooit de goeie tijden in de sector hebben meegemaakt, waren we er meteen klaar voor”, zegt Glenn Goeman.

“Het bewijs is er wel: we zijn begonnen met zijn drieën, nu zijn er al 22 medewerkers: 16 arbeiders en 6 bedienden. Van die 16 arbeiders zijn er 5 ploegbaas-meestergasten, vrij hoog gekwalificeerde medewerkers dus. We doen veel met relatief weinig mensen, al werken we met onderaannemers incluis met tien keer zoveel volk. We blijven ook nieuwe collega’s aanwerven.” De bouw doet het goed, maar ziet er wel helemaal anders uit dan vroeger. Wat zijn tegenwoordig de fundamenten?

1. Vernieuwbouw

Van traditionele woningbouw is er een switch naar hernieuwbouw: bestaande panden uitkleden tot de structuur en er een volledige nieuw gebouw van maken of verouderde gebouwen volledig slopen om nieuwe in de plaats te zetten. Dé trend in de bouw? “Ja, maar ook met nieuwbouw gaan we een andere toer op”, benadrukt Glenn Goeman.

“Grote cohousingprojecten zoals deze zijn een voorbeeld van projecten waarvoor we met G-build altijd al ambitie hadden. Maar inderdaad, bijna 50 procent van wat we doen is nu vernieuwbouw. Technisch complexe dossiers die we graag aanpakken”, pikt Jasper in.

“Je moet er constant voor op de werf staan. Nieuwbouw valt gemakkelijker te plannen, bij een renovatie weet je niet waar je gaat landen. Bij vernieuwbouw is het dan wel weer duidelijk. Daarom wordt vernieuwbouw volgens ons de toekomst van de bouwsector. Voor de jobs in de bouw betekent dat veel meer werven in de stad. Verkavelingen en villabouw nemen een duik, want ook het EPB (energie)-verhaal wordt steeds belangrijker. Kwalitatief verbouwen wordt te duur. Alleen voor waardevolle panden loont het nog de moeite.”

2. Allround

Jasper is industrieel ingenieur. Als projectleider is hij bijna dagelijks op de werf te vinden. “Het technische verhaal wordt nog belangrijker als bouwprofessional. Je hebt er mensen met ervaring of kwalificaties voor nodig, maar die vooral ook oplettend zijn en op tijd problemen zien aankomen. Technisch competent én realistisch ingesteld.”

Spelen de opleidingen daar voldoende op in? “Vers van school af ben je sowieso onervaren”, zegt Glenn Goeman. “Stabiliteit, funderingen, technieken ken je dan wel, maar over de praktijk weet je weinig. Ook architecten missen die realistische blik wel eens. Technisch maar ook budgettair weten waarmee je bezig bent. En ja, als kleine KMO zijn we een veeleisende werkgever. Ervaring, een open geest, betrokkenheid en technische kennis: het is niet niks. Bovendien ben je bij ons redelijk onmisbaar en dat beïnvloedt je verlofplanning (lacht). We kunnen geen enkele pion missen, ook niet onze metsers of kraanmachinisten. Net omdat ook zij allround zijn. Ze draaien hun hand er niet voor om mee ijzer te vlechten of rioleringen te plaatsen.”

Flexibel zijn is de boodschap. “Zo leer je sneller bij dan bij een groot bouwbedrijf. Je kijkt overal over de muurtjes heen”, zegt Jasper. “Alles verloopt persoonlijker en je krijgt meer inspraak. Kunnen en mogen meebeslissen beïnvloedt je persoonlijkheid. Ook als ingenieur leer je de praktische kant van de zaak op de werf.”

3. Technologie

“Vroeger kon je los van elkaar zien: ruwbouw, schrijnwerk, dakwerken, technieken”, zeggen beide G-builders. “Nu zorgen alleen al de EPB-eisen dat alles met elkaar verbonden is. Domotica, centrale verwarming, ventilatie, binnenkort misschien het Internet of Things, waarvoor je een project ready made moet afleveren... complexe technieken en technologie, waarvoor al in de ontwerpfase alle partijen moeten samenwerken. Als algemeen aannemer moet je daar 100 procent rekening mee houden.”

“Tegelijk kan het jongeren ook extra inspireren voor de bouw te kiezen. Tegelijk moet je net als elders in deze sector gewoon je gezond verstand gebruiken. Geen enkele job is nog een ‘betonjob’. Ook al doen we soms best wel nog alleen ruwbouw.”

4. Communicatie

Cohousing is hot en trekt een breed publiek aan. “Jong en oud, maar vooral enthousiast”, zegt Jasper. “Cohousing Waasland heeft een Whatsapp-groep. De cohousers komen dagelijks langs en willen betrokkenheid in het bouwproces. Op werfvergaderingen beantwoorden we dan hun vragen. Als bouwbedrijf ga je daarmee om door open te staan voor vragen over elektriciteit, technieken, binnenafwerking … een van de bouwheren is door de groep aangesteld om alles op te volgen.”

“Een cohousingproject is anders. Alles wordt beslist bij unanimiteit, er wordt niet gestemd. Als projectleider moet je intensief en helder met de bouwheer kunnen communiceren, net als op de werf, met de onderaannemers, de architecten en studiebureaus.” In de bouw laat dat nog te vaak te wensen over. Maar als jong en eigentijds bouwbedrijf wil je daar juist méér aandacht aan besteden, benadrukt de zaakvoerder.

5. Open wervendagen

Wat wil G-build vooral laten zien tijdens Open Wervendag op zondag 7 mei? “De technische en praktische kant van een bouwjob krijg je zeker te zien op deze werf, besluit Glenn Goeman.

“Iedereen die belangstelling heeft voor de bouw, cohousing of een job is welkom. De Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen laat er via G-build zien wat er leeft in de sector. Deze werf combineert houtskeletbouw en laag-energiebouw met stapelbouw. Daarmee is dit project ook op bouwtechnisch vlak mooi en eigentijds.”

(wdh) - Meer info: www.openwervendag.be / www.g-build.be 

7 april 2017
Anderen bekeken ook