Populairste communicatiemiddel in Japan is ... de fax!

3 juli 2012
Terwijl de fax over de hele wereld alsmaar meer in onbruik geraakt, weigert technologieland Japan vaarwel te zeggen tegen het toestel …
Japanner aan het werk

Japanners faxen nog steeds uitnodigingen, bankdocumenten en winkelorders. Mensen uit het bedrijfsleven noemen de fax een noodzakelijk communicatietool om belangrijke berichten te versturen. Uit officiële statistieken blijkt overigens dat in 59% van de Japanse huizen de fax nog terug te vinden is. En dat is opmerkelijk in een high-tech land als Japan.

Reden voorliefde voor fax?

Serkan Tota, een internetconsultant uit Tokyo: “Het gaat terug op de beroemde theorie dat er twee soorten Japan bestaan. Het ene Japan is erg efficiënt en ontzettend productief. Het andere Japan is veel trager en weigerachtig tegenover innovatie, wat het geval is op vlak van informatietechnologie.”

Niet alleen de traditionele voorkeur van Japanners voor papier en handschrift verklaart het voortdurende succes van de fax. Ook de betrouwbaarheid van het toestel draagt zijn steentje bij. Vele Japanners gebruiken het faxmachine nu eenmaal omdat ze het meer vertrouwen dan andere toestellen. Daarnaast is het computergebruik, tegen verwachtingen in, in Japan minder doorgebroken dan in andere ontwikkelde landen. Tot slot is faxen in Japan vaak ook gemakkelijker en goedkoper dan online communicatie.

(nm) – Express.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook