Ochtend- vs. avondmens: wie is slimmer?

22 mei 2014
Volgens een Britse studie hebben individuen die laat opblijven en 's ochtends niet vroeg opstaan vaak een hoger IQ dan ochtendmensen. Met andere woorden, hoe intelligenter je bent, hoe groter de kans dat je een nachtuil bent.

Uitgebreid onderzoek van wetenschapper Satoshi Kanazawa en zijn collega's van de London School of Economics toont aan dat het IQ vaak samenhangt met de voorkeur van mensen om vroeg of laat naar bed te gaan.

Zo gaat wie een hoog IQ heeft vaak laat slapen, terwijl personen met een laag IQ hun activiteiten voornamelijk beperken tot overdag. Volgens Kanazawa waren de oermensen voornamelijk actief in de dag en evolueerde dit langzaam naar meer nachtelijke activiteiten naarmate het cognitief vermogen verbeterde.

Genetisch bepaald

Verscheidene studies geven bovendien aan dat onze voorkeur om vroeg of laat te gaan slapen, alsook het tijdstip van de dag waarop we het best functioneren, voor de helft genetisch bepaald wordt. Het actiefst tijdens de nacht zijn we in het algemeen het meest tijdens onze tienerjaren.

Maar er zijn ook nadelen verbonden aan nachtuilen. Een studie van psycholoog Marina Giamnietro uit 2008 wees uit dat avondtypes minder betrouwbaar en emotioneel instabiel zijn. Bovendien maken zij meer kans op depressies, verslavingen en eetstoornissen. Vroege vogels zijn op hun beurt meer plichtsbewust, hebben meer weerstand, werken makkelijker samen en halen betere schoolresultaten.

Bron: Express.be & Seriousfacts.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14776 andere jobs