Leren ontsnappen als opstapje naar zorgjob

Leerlingen moeten proberen te ontsnappen uit de escape room Dan kan alleen als ze bijvoorbeeld juist de hartslag leren nemen. Op die manier hoopt men hen warm te maken voor een job in de zorgsector.
De laatstejaars van secundaire scholen in Maaseik, Herk-de-Stad, Beringen en Hasselt kunnen de komende weken op een spannende en educatieve manier kennismaken met de studie- en jobmogelijkheden in de gezondheidssector. Dat doen ze door zich te laten opsluiten in een 'escape room', waaruit ze kunnen ontsnappen door allerlei wetenswaardigheden over werken in de zorg te absorberen. Alle beetjes helpen om de knelpuntvacatures in te vullen, vinden de initiatiefnemers.

De escape room is een idee van de ministers Vandeurzen (Welzijn) en Crevits (Onderwijs). De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg ondersteunt het project door begeleiding te voorzien. Erik Gerits, gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg, legt uit waarom dit initiatief nodig is: "Door de hoge pensioneringsgraad en de sterk vergrijzende Limburgse bevolking, zullen er in de komende jaren in Limburg duizenden openstaande jobs bijkomen in de zorgsector terwijl er nu al een tekort is. Daarom willen we jongeren op een leuke manier enthousiast maken voor een zorgjob.”

Pensioen

En hij gaat voort: “We voorspellen dat Limburg in 2035 nagenoeg 130.000 inwoners zal tellen die ouder zijn dan 75 jaar. Een stijging van ruim 65% op nog geen 20 jaar tijd. Evenredig aan die toename stijgt ook de zorgvraag en wordt deze alsmaar complexer. Bovendien gaat een groot aantal zorgverleners in de komende jaren met welverdiend pensioen, wat ervoor zorgt dat de nood aan bijkomende werkkrachten in de zorgsector zeer prangend is, niet in het minst in Limburg.”

Ontsnappen

POM Limburg zet daarom de schouders onder de escape room. "Hier moeten de leerlingen, terwijl ze kennismaken met de gezondheidssector, samenwerken, een team vormen, linken leggen, probleemoplossend redeneren, communiceren met elkaar en met de familie van de patiënt, nauwkeurig en precies werken, enzovoort", stelt Gerits.

"Dit zijn allemaal belangrijke competenties in de zorg, en zeker in de verpleegkunde. Naast het oplossen van puzzels zullen ze ook bijvoorbeeld een hartslag moeten meten en de juiste medicijnen aan de patiënt moeten geven om tijdig te kunnen ontsnappen."

Beroepenrally

Alsof dat niet volstaat, zet POM Limburg voor dezelfde doelgroep nog een ander project in de markt. Onder de naam Limburgse Zorgberoepenrally’s zullen in november zorgorganisaties op diverse locaties in de provincie een 600-tal leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs de kans geven om in een reële werkomgeving tijdens een halve dag kennis te maken met een aantal zorgberoepen.

Zo treden ze bijvoorbeeld in de voetsporen van een laborant, verpleegkundige, ergotherapeut, zorgkundige en technoloog medische beeldvorming. Via een traject, dat eerder deze week van start ging, worden de leerlingen goed voorbereid op hun specifieke opdracht. En wie weet... zit in deze groep later de beste zorgverstrekker ooit...

(kme)

20 april 2018
Anderen bekeken ook