Jetairfly biedt avontuur in ruil voor flexibiliteit

Jetairfly zoekt elk jaar tot 150 nieuwe kandidaten voor zijn cabin crews. Leuke jobs, maar met minpunten. Je start met een tijdelijk contract en werkt soms lange dagen. Hoe pakt de vakantiemaatschappij dit aan?
”Elk jaar zoeken we 150 nieuwe cabin crew members” (Sophie Van Der Stallen, head of recruitment & selection Jetairfly)

“Door vooral de waarheid te vertellen”, zegt Sophie Van Der Stallen, head of recruitment & selection bij Jetairfly. “Uiteraard leggen we de klemtoon op het avontuurlijke van de job, het vele reizen en de culturen die je ontdekt, maar we vermelden er altijd bij dat het vaak lange dagen zijn die een flexibele instelling vereisen.”

Sophie Van Der Stallen noemt dit dynamisme eigen aan de bedrijfscultuur bij Jetairfly. “We zijn een groeiend bedrijf met een dynamische sfeer, ook onder de collega’s. Die mentaliteit zoeken we ook bij onze medewerkers. Onze mensen zijn geen 9-to-5’ers. Het is belangrijk om dat op voorhand te weten.”

Wie bij Jetairfly start kan rekenen op een stevige portie opleiding. In vier weken tijd leren kandidaat-stewards een vliegtuig van binnen en van buiten kennen. Ook EHBO en een fire drill horen bij de opleiding.

Magisch imago

De gevraagde flexibiliteit en het feit dat contracten maar lopen van de lente tot en met de herfst, maakt het rekruteren van stewards en stewardessen elk jaar opnieuw tot een uitdaging. “We zoeken elk jaar tot 150 nieuwe kandidaten. Een aantal mensen nemen we vast in dienst. Veel tijdelijke werknemers willen en kunnen het jaar nadien terugkomen.”

Om voldoende kandidaten te vinden, schakelt Jetairfly verschillende kanalen in: van jobbeurzen tot de sociale media. “Maar je vindt ons ook op de Flair Shopping Day”, zegt Sophie Van Der Stallen. “We hebben wel het geluk dat de luchtvaart nog altijd een aantrekkelijk en ietwat magisch imago heeft. Veel mensen dromen nog altijd van een job in deze sector.”

Wie solliciteert bij Jetairfly komt trouwens snel in contact met het echte werk. “Tijdens de selectiedagen is er een proef waarbij kandidaten als cabin crew member aan de slag moeten”, vertelt Sophie Van Der Stallen. “Bij die selecties zijn altijd ervaren collega’s aanwezig. Kandidaten kunnen meteen leren van hun ervaring.”

Nieuwe wending

De kandidaten die zich bij Jetairfly aandienen als steward of stewardess hebben zeer uiteenlopende achtergronden. “Sommigen komen van de middelbare school, anderen hebben toerisme gestudeerd en zien dit als een opstap. Veel van onze kandidaten hebben een hoger diploma. Er zijn ook mensen die al jaren werken en hun carrière een nieuwe wending willen geven”, legt Sophie Van Der Stallen uit.

(wv) 

7 februari 2013
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook