Hoe interessant is de bouw nog als werkgever?

De Belgische bouwsector groeide in 2015 met 1,6 procent dankzij de vele particulieren die nog snel de strengere eisen voor energie, isolatie en ventilatie willen voorblijven. Toch gaat de werkgelegenheid erop achteruit, zegt Johan Wauman, directeur van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen. Hoe interessant is de bouw nog als werkgever?
Sandra Bovendaerde
“Op school krijg je niet altijd alles volledig mee.” (Sandra Bovendaerde, Opleidingsadviseur)

“Eerst het goede nieuws, want de sector zet steeds meer in op begeleiding, coaching en opleiding”, zegt Johan Wauman. “Kwalitatief en geschoold personeel is veel gevraagd en de intensieve begeleiding, de lonen en andere voordelen houden de bouw zeer aantrekkelijk voor werknemers. Maar in 2016 zal de vraag naar nieuwbouw stabiliseren of een beetje teruglopen door (onder meer) de toekomstige strenge energie-eisen die voor bouwers extra kosten meebrengen.”

Erger is dat de tewerkstelling afneemt. “Inderdaad. De prijs- en loonconcurrentie uit het buitenland speelt ons parten. Gesprekken daarover zijn aan de gang, maar zoiets kun je alleen op Europees niveau regelen. Meer controle op de juiste spelregels is het begin, en een nauwere samenwerking met de controlediensten in het buitenland.” Goed opgeleid zijn, maakt dus het verschil.

De bouw heeft een enorme technische evolutie meegemaakt en daardoor is specialisatie sterk toegenomen. “Dat zie je op het vlak van slimme technieken, duurzaamheid en kwaliteitsproducten. Het vereist innovatief denken en organiseren. Dé voorwaarde om rendabel en toch betaalbaar te blijven. Vandaar de sterke focus op opleiding. Knowhow opbouwen is een proces van vele jaren. We staan op dat vlak mee aan de top in Europa dankzij onze sterke banden met onderwijs en onderzoekscentra.”

Ook voor werkzoekenden

De Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen investeert sterk in opleidingen. Opleidingsadviseur Sandra Bovendaerde: “Arbeiders en bedienden van bouwbedrijven kunnen terecht voor verfijning en specialisering in bouw en elektriciteit met onder meer veiligheid, VCA, mobiele werktuigen als thema’s .” Ook duurzaam bouwen komt aan bod, bijvoorbeeld over isolatietechnieken.

“Voorts hebben we voor bedienden opleidingen debiteurenbeleid, bouwrecht, leidinggeven, communicatie, personeelsbeheer, AutoCAD en pc. Die zijn allemaal gericht op hun job in de bouwsector. Een aanvulling op hun kennis, want op school – welke ook de opleiding is die je volgt – krijg je niet altijd alles volledig mee. De lessen worden gegeven door eigen docenten met de nodige praktijkkennis en door externen, vaak freelancers, die ook allemaal een bouwachtergrond hebben. Daarnaast hebben we een postgraduaat bouwmanagement opgezet met HoGent en Cevora: dat omvat financieel en juridisch beheer en people- en projectmanagement. Onze winteropleidingen draaien volop, maar ook deze lente hebben we een extra ruim aanbod.”

Het nieuwe werken

Een van de trends zijn de collectieve veiligheidsevents die bedrijven zelf organiseren: een dag via workshops veiligheidsprincipes bijbrengen. Bovendaerde: “Er is aandacht voor sociale risico’s, mobiliteit, ladingzekerheid … Sinds meerdere jaren richten we ons in Sint-Niklaas, via Cevora en samen met de VDAB, ook op werkzoekenden via een module assistent-werfleider en assistent-calculator. Dat zijn trajecten van een half jaar, met een stage.”

In de bouwsector ligt het nieuwe werken met zijn glijdende uren, zelfsturende teams en zeker thuiswerk niet voor de hand. Toch is er ook op dat vlak een evolutie. “Het bedrijf Durabrik is daar een mooi voorbeeld van”, zegt Johan Wauman. “We zien dat comfort en ergonomie steeds belangrijker worden. Welzijn op het werk wint ook in de bouw steeds meer terrein.”

(wdh) – Meer info: www.opleidingindebouw.be

14 april 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook