Geschiedenis studeren, informaticus worden: de roeping van de IT'er

Jens Vanden Meersschaut
“Wat je kunt, is minder belangrijk dan wie je bent.” (Jens Vanden Meersschaut, ooit tv-medewerker bij De Ideale Wereld, nu IT’er)
Almaar meer mensen die in de IT terechtkomen, hebben studies gedaan die totaal niks met die sector te maken hebben. Door (een combinatie van) toeval, avondstudies en interesse worden ze pakweg systeembeheerder of Java-programmeur. Jonathan Barbier en Jens Vanden Meersschaut zijn hier twee voorbeelden van.

“Pure interesse”, zo noemt Jens zijn motivatie om aan de universiteit de richting geschiedenis in te duiken. “Nochtans was ik heel mijn humaniora lang ervan overtuigd om informatica te studeren”, zegt hij. “Maar in het zesde middelbaar ben ik op het laatste moment toch van gedacht veranderd en geschiedenis gaan doen.”

Met dat diploma heeft Jens uiteindelijk nooit iets aangevangen. Tijdens zijn opleiding begon een van zijn vrienden een stage bij het tv-productiehuis Woestijnvis en die vroeg na een tijdje of Jens zin had om mee te doen. “Dat was een heel leuke tijd en ik heb ook met het idee gespeeld om daar verder in te gaan. Na de geschiedenis heb ik bijvoorbeeld nog een bijkomende opleiding communicatiewetenschappen gedaan en ben ik als stagiair bij het televisieprogramma De Ideale Wereld terechtgekomen. Het werd echter snel duidelijk dat er heel weinig werkzekerheid is in de televisiewereld en dat vaste jobs er niet bepaald voor het rapen liggen.”

Persoonlijke klik

Begin 2016 komt Jens dan via-via in contact met Waeg, een Brussels IT-bedrijf dat zijn klanten bijstaat bij het gebruik van Salesforce, een softwarepakket voor klantenbeheer. “Ik heb hen opgebeld om eens kennis te maken, zonder al te grote verwachtingen, maar uiteindelijk heb ik twee uur met hun CEO aan de lijn gehangen (lacht). En het gesprek werd afgesloten met de vraag of ik de week daarop bij hen kon beginnen. Dat ik bij Waeg aangeworven ben, had heel veel met de persoonlijke klik te maken, denk ik. Wat je kunt, is minder belangrijk dan wie je bent, welke attitude je hebt en je bereidheid om te leren.”

De tv- en IT-wereld zijn twee compleet tegenovergestelde universums, zegt Jens. Maar het cliché dat tv een snelle, hippe wereld is waar alles kan en IT een meer stijve bedoening, spreekt hij ten stelligste tegen. “Integendeel eigenlijk. Tv ligt min of meer vast, een uitzending is een uitzending. Bij mijn huidige werkgever heerste veel meer een start-upcultuur. Het is bijna nooit van 9 tot 5, soms ook in het weekend. Er zit heel veel afwisseling in het werk en er zijn heel veel verschillende projecten. Nee, ik heb totaal geen spijt van mijn overstap.”

Diploma onbelangrijk

Dat de IT dit soort witte raven aantrekt, hoeft niet te verbazen. Het is momenteel ook een blitse sector met veel aantrekkingskracht. De bedrijven die erin actief zijn, rekruteren ook bijna allemaal actief. Het behaalde diploma speelt daarbij vaak ook geen doorslaggevende rol. Dat is trouwens niet alleen in de privé zo, het geldt ook voor de overheid.

Jonathan Barbier bijvoorbeeld werkt sinds 2003 bij Smals, de gemeenschappelijke ICT-organisatie van Belgische overheidsdiensten in de sociale zekerheid en volksgezondheid. Daarvoor was hij aan een opleiding Germaanse filologie begonnen, die hij echter niet afmaakte. “Ik werkte op dat moment als administratieve kracht”, vertelt hij. “Ik was min of meer het doorgeefluik tussen de klanten en de developers, maar op een gegeven moment wou ik graag meer betrokken zijn bij het interpreteren van de problemen en hoe die opgelost werden.”

En dus begon Jonathan IT te studeren via avondschool. “Ik moest verschillende modules doorlopen, maar snel bleek dat ik dat allemaal veel interessanter vond dan de job die ik toen deed”, zegt hij. “En zo ben ik dan Java-ontwikkelaar geworden. Ik was trouwens ook niet de enige: in mijn team zijn nog twee mensen aan dat parcours begonnen en van één weet ik zeker dat hij nu ook developer is.”

Aanslag

Ook Jonathan heeft absoluut geen spijt van zijn koersverandering. “Natuurlijk mag je het ook niet onderschatten”, zegt hij. “Avondschool is een aanslag op je sociaal en familiaal leven. Je hebt dus wel discipline en volharding nodig en uiteraard ook wel een basisinteresse in computers. Maar als je daaraan voldoet: zeker doen.”

(fp) 

17 september 2018
  • Jobs voor ICT
Anderen bekeken ook