Geen naakte ontslagen bij Vlaamse gemeenten en OCMW’s

22 november 2013
De sterk stijgende pensioenlasten brengen steden en gemeenten in financieel nauwe schoenen. Heel wat besturen plannen besparingen. Hebben die ook impact op het personeel?
jan leroy
"Er zal onder andere bespaard worden op voordelen voor het personeel." (Jan Leroy, directeur VVSG)

De situatie van de Vlaamse steden en gemeenten is ietwat bijzonder, zegt Jan Leroy, directeur bestuur bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Wij zijn de enige sector die helemaal zelf instaat voor de pensioenen van zijn statutaire werknemers. In tegenstelling tot anderen doen wij geen beroep op de schatkist.”

Financieel is dat een zware verantwoordelijkheid die steeds moeilijker om dragen wordt. De economische crisis, de pensioengolf en beleidsmaatregelen genomen op andere overheidsniveaus treffen de steden en gemeenten zwaar in de portemonnee. VVSG verwacht dat de pensioenuitgaven van de Vlaamse lokale besturen de komende jaren met minstens 100 miljoen euro per jaar stijgen.

Geen naakte ontslagen

Volgens Jan Leroy zal het personeel op de werkvloer daar beperkt de gevolgen van ondervinden. “Voor ontslagen, en zeker naakte, hoeft het personeel niet te vrezen. Dat zien we op weinig tot geen plaatsen gebeuren. Wat wel gebeurt, is het niet verlengen van tijdelijke contracten en het niet of selectief vervangen van personeelsleden die met pensioen gaan. Hier en daar zal er ook bespaard worden op voordelen voor het personeel.”

In een enquête van het VVSG staat te lezen dat een kwart van de gemeenten en OCMW’s beknibbelen op voordelen als maaltijdcheques en extra vakantie- of feestdagen. Sommige gemeenten proberen de financiën een stukje op orde te houden door personeel 38 uur in plaats van 37 uur per week te laten werken.

Raken aan het pensioen

Voor het pensioenprobleem bestaan twee oplossingen, zegt Jan Leroy. “Of anderen betalen mee aan die pensioenen, of we nemen maatregelen die de sterke stijging van de pensioenfactuur de komende jaren aftopt.”

VVSG denkt aan ingrepen zoals het niet of in mindere mate laten meetellen van gelijkgestelde periodes in de berekening van het pensioen. “Aan de pensioenen raken van wie nu met pensioen is, is uitgesloten. Het effect van welke maatregel ook zal pas op lange termijn voelbaar zijn”, aldus Jan Leroy.

Bovendien zijn zulke maatregelen ingrijpend. “Raken aan de berekening van het pensioen van statutairen bij lokale overheden, betekent dat je de pensioenberekening verandert voor het hele ‘openbare ambt’. De pensioenen van andere statutairen worden momenteel wel anders betaald, maar niet anders berekend.”

30.000 jobs in privé

Jan Leroy wijst tot slot nog op de nefaste effecten op de private sector van wat steden en gemeenten nu overkomt. “De Vlaamse gemeenten en OCMW’s investeren jaarlijks ongeveer 2,1 miljard euro. Daar hangen tussen 25.000 en 30.000 banen van af in de private sector. Als onze besturen moeten besparen, zullen ook daar jobs sneuvelen.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15209 andere jobs