De 6 helden van de arbeidsmarkt

Van de zes helden die Fons Leroy, topman van de VDAB, in zijn boek ‘Work Action Heroes’ naar voren schuift, lagen de eerste drie meteen vast. Voor de andere drie was wat meer denkwerk nodig, ook om ze in een stripfiguur te kunnen gieten.
#

1. De drop-out

In ‘Work Action Heroes’ heet deze figuur ‘Captain Competence’. Het gaat om een jongeman die al op zijn zestien de school vaarwel zei. Met de hulp van zijn voormalige leraar houtbewerking en een organisatie gespecialiseerd in attitude en competentieontwikkeling leert hij zijn troeven en gebreken beter kennen. Zo geraakt hij aan de slag als verkoper van elektronica. In het boek worden Randstad Diversity en McDonalds genoemd als organisaties die mensen zonder diploma (maar met passie en competenties) begeleiden en aan het werk zetten.

2. De huismoeder

In het boek van Leroy heet deze figuur ‘Date Devil’. Ze is 35 jaar en al dertien jaar moeder van drie kinderen. Ze is lange tijd afwezig geweest op de arbeidsmarkt en heeft een diploma geschiedenis. Via een netwerksite ontmoette ze een jobadviseur. Val niet enkel terug op je gewone cv, maar gebruik alle mogelijke netwerken, is hier de boodschap. In het boek worden Markant, een netwerk van ondernemende vrouwen, en Unizo hier vermeld.

3. De entrepreneur/intrapreneur

In het boek heet deze figuur ‘Commander Career’. Hij werkte jarenlang als carrossier bij een stabiel bedrijf, maar net die zekerheid maakte hem nerveus. Is die job echt wel zo zeker in een wereld die alsmaar sneller verandert? Travis ging verder studeren en begon met een eigen garage, gespecialiseerd in de nieuwste technieken. In het boek wordt Colruyt aangehaald als bedrijf dat aan jobrotatie doet om competenties van mensen te ontdekken.

4. De arbeidsgehandicapte

Een autistische jongen met nood aan structuur en verslingerd aan games. Via coachingsessies leert hij niet alleen zijn competentie als chauffeur kennen, maar ook Kaatje, een blind meisje dat als helpdeskmedewerker aan de slag kan en de klanten erg goed aanvoelt. In het boek van Leroy heet deze figuur ‘Luminous Luke ’.

5. De vijftigplusser

In het boek van Leroy heet deze figuur ‘Silver Fox’. Het is het prototype van de ietwat uitgebluste vijftigplusser die uiteindelijk nieuwe ideeën gaat lanceren bij zijn werkgever. “Marvel Comics had al een stripfiguur die Silver Surfer heette”, vertelt Leroy. “Deze figuur leek dus voor de hand liggend, maar was het eigenlijk niet.”

6. De onrustige

Surprise Suzy is 45 jaar en master in de beeldende kunsten. Zij vertegenwoordigt de onrustige heldin en de Silicon Valley-aanpak. Ze klimt op in een bedrijf, via kantine en receptie, en komt dan met het idee om klanten te consulteren voor ideeën. Ze dommelt niet graag in en begint graag met iets nieuws. In het boek wordt Nike genoemd als organisatie die graag de betreden paden verlaat en mensen hun talenten wil laten ontplooien op het werk.

(wv)

‘Work Action Heroes. Over de helden van de arbeidsmarkt’ (ISBN 9789462922747) van Fons Leroy is uitgegeven bij Uitgeverij ACCO en is beschikbaar voor € 25 via www.uitgeverijacco.be/workactionheroes of in de boekhandel.

19 januari 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook