De 10 rijkste vrouwen ter wereld

17 maart 2014
Van de 1.645 miljardairs op de aardbol zijn er een recordaantal vrouwen: 172 meer bepaald, tegenover 138 vorig jaar. Maar vrouwen blijven met een goede 10% natuurlijk nog wel serieus in de minderheid.
rijk in bad

Wat ook opvalt in deze top 10: rijkdom is vooral te danken aan erfenissen van overleden ouders of partner. Rijken van de eerste generatie komen niet voor in deze top.

1. Christy Walton – 26,4 miljard euro (VS)

Christy Walton

Ze is niet rijk geworden door te werken, maar erfde heel wat centen toen haar man John Walton (zoon van Sam Walton, de oprichter van Walmart) in 2005 stierf. Haar aandelen van First Solar, een internationale producent van zonnepanelen, zijn het afgelopen jaar 47 procent gestegen, daardoor is ze wat rijker dan de rest van haar familie.

2. Liliane Bettencourt – 24,8 miljard euro (Frankrijk)

Liliane Bettencourt

Bettencourt is het enige kind van Eugène Schueller, de stichter van L'Oréal. Ze is intussen niet langer betrokken bij de dagelijkse leiding van het bedrijf. Bettencourt verloor haar toppositie als rijkste vrouw ter wereld aan Walton, maar ze heeft geen reden tot klagen: ze werd het afgelopen jaar nog rijker doordat haar aandelen 9 procent in waarde gestegen zijn.

3. Alice Walton – 24,7 miljard euro (VS)

Alice Walton

De dochter van Walmart-stichter Sam Walton blijkt fondsenwerver te zijn voor Hillary Clinton, die naar alle waarschijnlijkheid in 2016 een gooi zal doen naar het presidentschap. Ze is de meest vrijgevige van de familie Walton: ze gaf in 2012 meer dan 1,4 miljoen euro weg aan schoolinitiatieven.

4. Jacqueline Badger Mars – 14,4 miljard euro (VS)

Jacqueline Badger Mars

Ze behoort tot de derde generatie van de familie Mars, van het alom gekende snoepgoed. Ze erfde het bedrijf samen met haar twee broers toen hun vader Forrest stierf. Het bedrijf produceert in de VS meer dan 400 miljoen M&M’s per dag.

5. Gina Rinehart – 12,7 miljard euro (Australië)

Gina Rinehart

De rijkste persoon van Australië. Haar fortuin komt van ijzer- en steenkoolprojecten in het westen en noorden van Australië, ooit ontdekt door haar vader. Drie van haar vier kinderen strijden nu om het familiefortuin voor de rechtbank.

6. Susanne Klatten – 12,5 miljard euro (Duitsland)

Susanne Klatten

De rijkste vrouw van Duitsland is eigenares van bijna de helft van autobouwer BMW, samen met haar broer Stefan Quandt en haar moeder Johanna Quandt (beide ook miljardair). Klatten controleert ook het chemisch bedrijf Altana.

7. Abigail Johnson – 12,5 miljard euro (VS)

Abigail Johnson

Abigail Johnson is de baas van Fidelity Financial Services, en ze maakt kans om ceo van Fidelity Investments te worden wanneer haar vader, Edward "Ned" Johnson, een stap terugzet. Fidelity is een wereldwijde beleggingsspecialist en de tweede grootste in de VS met 1,2 biljoen vermogen in beheer.

8. Anne Cox Chambers – 11,2 miljard euro (VS)

Anne Cox Chambers

De meerderheidsaandeelhouder van het mediaconglomeraat Cox Enterprises. Een belang dat ze erfde van haar vader James M. Cox, die op zijn 94 jaar nog steeds in de Raad van bestuur zit. Chambers was ambassadeur in België onder president Jimmy Carter.

9. Laurene Powell Jobs – 10 miljard euro (VS)

Laurene Powel Jobs

Powell Jobs is de grootste individuele aandeelhouder van Disney. Ze staat aan het hoofd van een fonds dat haar naam draagt, en beheert zo meer dan 130 miljoen aandelen van de entertainmentgroep. Dit belang werd haar nagelaten door haar overleden echtgenoot, Steve Jobs.

10. Johanna Quandt – 9,2 miljard euro (Duitsland)

Johanna Quandt

Johanna was eerst secretaris, en daarna de derde vrouw van wijlen Herbert Quandt, de man die autobouwer BMW van het bankroet redde. Ze bezit bijna 50% van het bedrijf, samen met haar zoon Stefan en dochter Susanne, ook miljardairs.

(mr) - Bron: Forbes.com 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook