5 topondernemers en de bizarre start van hun carrière

Meteen aan de top staan, het is weinigen gegeven. Zelfs de meest succesvolle ondernemers hebben verschillende, minder voor de hand liggende stappen moeten doorlopen om uiteindelijk te belanden waar ze nu zijn. Hoe hun carrière van start ging?
#

1. Eric Lefkofsky (44)

Eric Lefkofsky
Medeoprichter en CEO van kortingbonnensite Groupon startte zijn carrière als tapijtverkoper. Vanaf 1999 richtte Lefkofsky samen met vriend Brad Keywell een aantal technologie- en internetbedrijven op, waarvan het ene al succesvoller bleek dan het andere. Vandaag is Lefkofsky ook Adjunct Professor aan de University of Chicago Booth School of Business, waar hij lesgeeft over ondernemerschap en het opstarten van technologische bedrijven.

2. Elon Musk (42)

Elon Musk

De Amerikaanse ingenieur en ondernemer Elon Musk leerde zichzelf computers programmeren en verkocht op 12-jarige leeftijd de computercode voor een videogame genaamd Blastar voor 500 dollar. Musk stampte onder meer PayPal, Tesla Motors en SpaceX uit de grond. Ook is Musk de grootste aandeelhouder en voorzitter van de raad van SolarCity, de grootste leverancier van zonne-energiesystemen in de Verenigde Staten.

3. Richard Branson (63)

Richard Branson

Na mislukte pogingen om kerstbomen te kweken en te verkopen lanceerde de 16-jarige Richard Branson in 1966 zijn eerste succesvolle onderneming, een tijdschrift genaamd 'Student' waarvan het eerste nummer in januari 1968 verscheen. In 1971 opende de Britse zakenman zijn eigen platenwinkel in Londen, waar uiteindelijk ook platenlabel Virgin Records uit voortvloeide. Een van de nieuwste projecten van de Britse miljardair en topman van de Virgin Group luistert naar de naam Virgin Galactic. Hiermee wil Branson ruimtevluchten aanbieden voor toeristen.

4. Mark Cuban (55)

Mark Cuban

Ook Mark Cuban, eigenaar van het NBA-basketbalteam Dallas Mavericks, startte zoals Richard Branson als verkoper. Op 12-jarige leeftijd bracht hij vuilniszakken aan de man om een paar dure basketbalschoenen te kunnen kopen. Als tiener voerde Mark Cuban verschillende jobs uit: hij was onder meer barman, dansinstructeur en feestpromotor. Begin jaren '80 richtte Cuban zijn eigen computer-adviesbureau MicroSolutions op, dat hij achteraf verkocht voor 6 miljoen dollar. Ook zijn website Broadcast.com was een schot in de roos en leverde zo'n 5,7 miljard dollar op na overname door Yahoo. In 2011 stond Cuban met een netto waarde van 2,3 miljard dollar op plaats 459 in de miljardairslijst van zakenblad Forbes.

5. Sheldon Adelson (80)

Sheldon Adelson

Sheldon Adelson verdiende als tiener onder meer zijn zakgeld met krantenrondes. Een geboren ondernemer, want op 12-jarige leeftijd leende hij 200 dollar van zijn oom om twee krantenkiosken uit te baten. Na zijn studie werd hij eerst verkoper, nadien manager bij een bedrijf gespecialiseerd in industriële productiemachines. Ook jobs als beleggingsadviseur en vastgoedinvesteerder passeerden de revue. Op 46-jarige leeftijd richtte hij de computerbeurs Comdex op, dat uitgroeide tot een van de grootste handelsbeurzen in de VS. De Amerikaanse casinomagnaat bouwde onder meer Venetië na in Las Vegas en werd met zijn 'Venetian' de belangrijkste man van Las Vegas.

Alle activiteiten en de carrièrewendingen van de vijf topondernemers werden door Funders and Founders in een mooie infografiek gegoten …
Infografiek topondernemers 

(nm) – Bron: Bloovi.be & Fundersandfounders.com 

8 oktober 2013
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook