Verwachtingen starters corresponderen niet met werkelijkheid

18 juni 2013
Uit een rondvraag van de Amerikaanse non-profitorganisatie Young Entrepreneur Council (YEC) blijkt dat beginnende ondernemers vaak een idealistische benadering hebben over tewerkstelling. Hun verwachtingen komen echter niet altijd overeen met de realiteit.
jonge ondernemer

Volgens Young Entrepreneur Council koesteren startende ondernemers heel wat verwachtingen rond hun eerste aanwervingen, maar moeten ze hier vaak op terugkomen om te vermijden dat hun bedrijf te veel en misschien zelfs onherstelbare schade zou oplopen.

De organisatie wijst onder meer, dankzij tips van jonge ondernemers, op de volgende valkuilen:

1. Ervan uitgaan dat iedereen hetzelfde denkt

Een vaak voorkomende fout bij jonge ondernemers. Iets uitleggen, nadien weggaan en verwachten dat opdrachten exact worden uitgevoerd zoals jij het wil is eerder onrealistisch. Steek voldoende tijd in je medewerkers en verzeker jezelf ervan dat jullie op dezelfde golflengte zitten. Alleen zo lopen de zaken zoals jij dat wenst.

2. Middelmatige werknemers niet ontslaan

Medewerkers niet ontslaan die slechts middelmatig zijn in hun werk kan desastreus zijn voor je bedrijf. Het klinkt misschien hard, maar 'gewoon goede' werknemers – terwijl je er eigenlijk geweldige nodig hebt – kunnen iedereen naar beneden halen.

3. Geen aandacht besteden aan de ontwikkeling van medewerkers

De beste werknemers willen dat hun werkgever groeit, maar ook dat zij zichzelf kunnen ontplooien. Als bedrijfsleider moet je ervoor zorgen dat iedereen steeds zijn eigen kennis kan uitbreiden. De beste medewerkers zullen namelijk altijd uitkijken naar iets anders van zodra ze het gevoel hebben dat ze geen mogelijkheden meer hebben binnen het bedrijf.

4. Geen initiatief laten voor werknemers

Je werknemers willen uiteraard een goede indruk op jou maken en een geweldig bedrijf uitbouwen. Wees geduldig, laat werknemers zaken op hun eigen manier doen en apprecieer hun voorstellen. Vaak blijkt namelijk dat zij aan dingen denken die jij eerder over het hoofd had gezien.

5. Verwachten dat iedereen in alles even goed is

Niet iedereen beschikt over dezelfde kwaliteiten. Wie goed is met cijfers, is niet automatisch de beste verkoper. Zorg ervoor dat iedereen op zijn plek zit en zich optimaal kan ontwikkelen in de gepaste job. Laat iedereen zich focussen op datgene waar men echt goed in is.

6. Vrienden aanwerven

Het is vaak erg aanlokkelijk om vrienden mee te laten instappen in je bedrijf. Maar vrienden (of familieleden) zijn niet altijd de beste werknemers of collega's. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ervan uitgaan dat ze te laat mogen komen, omdat jij nu eenmaal niet boos kan zijn op hen. Neem daarom enkel personen aan die echt geschikt zijn voor de job en dus niet enkel en alleen uit vriendschap.

(nm) – Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14854 andere jobs