Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 841

Volgende

5 tips om sneller te lezen

20 november 2009
Soms zie je door de documenten je kantoor niet meer. Om nog niet te spreken van de mails in je inbox. Gelukkig is er een hulpmiddeltje dat je dubbel zo snel door dat leesvoer helpt: snellezen.
Snellezen helpt wanneer je veel informatie moet verwerken

 1. Vlieg er niet meteen in
  Bij het eerste woord beginnen en je zo naar het einde van de tekst lezen, is weinig effectief. Scan eerst de tekst zodat je de grote lijnen mee hebt. Daarna spring je meteen naar de interessante passages.

 2. Gebruik een aanwijzer
  Of het nu je vinger of een balpen is, met een aanwijzer raak je vlugger door een tekst. Je ogen zijn immers gedwongen om je pointer te volgen. Daardoor raak je ook minder snel je concentratie kwijt.

 3. Hou de tekst ver genoeg
  Door met je neus boven op een tekst te zitten, gaat je perifere gezichtsveld verloren. Hou je de tekst op afstand, zo krijg je een breder beeld en zien je hersenen wat je al gelezen hebt en wat er nog moet komen.

 4. Lees niet hardop
  Sommige lezers hebben de neiging een tekst voor te lezen, al is het in hun eigen hoofd. Dat vertraagt de lectuur. Door enkel op het zicht te lezen, win je heel wat tijd.

 5. Sta recht
  Moet je echt dringend door een tekst, lees hem dan terwijl je rechtstaat. Je blijft langer geconcentreerd dan wanneer je languit in je bureaustoel gaat liggen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook