Getest en bewezen: een video versterkt je employer brand.

Hoe val je op in de veelheid aan vacatures en werkgevers? Voor uitzendkantoor Adecco bleek een branded video wonderwel te werken. Jobat-collega Julie Plusquin, die de campagne in goede banen leidde, is niet verrast.

Delen

We schreven het hier eerder al: een video is een uitstekende manier om potentiële kandidaten naar jouw vacatures te leiden en je employer brand te versterken. Inhoudelijk kan het alle kanten uit: je kunt een filmpje maken over de activiteiten van een afdeling, over een onbekende, maar onmisbare job in je bedrijf en zelfs over de sportmiddag die voor het ganse team organiseerde. Hoe spontaner en geloofwaardiger de insteek, hoe beter voor de respons.

Opvallend & kort

Dat laatste merkten ze ook bij Adecco. De uitzendgroep schakelde Jobat in om hun succesvolle samenwerking met werkgevers in diverse sectoren in de verf te zetten. Eén van de campagnes ging over ‘werken in retail’. “In die sector zijn er altijd veel vacatures”, vertelt Julie Plusquin, Employer Marketeer bij Jobat. “Daardoor is het voor een werkgever niet makkelijk om op te vallen. Met een filmpje lukt dat wel. Video spreekt tot de verbeelding en je kunt het makkelijk verspreiden.”

In de video die Adecco liet maken, vertellen sales advisor Tjorven en shopmanager Magali wat ze leuk vinden aan hun job bij ZEB en wat de sector zo interessant maakt. Tussendoor zie je hen aan het werk tussen de winkelrekken en aan de kassa, al dan niet in interactie met de klanten. Julie: “Precies zoals het dag in dag uit is. Je krijgt snel een beeld van wat werken in een kledingwinkel echt is.”

Targeting op Facebook en YouTube

De video verscheen eerst op hln.be, in een native artikel over ‘werken in retail’ waarin Tjorven en Magali eveneens het woord nemen. “Ruim 22.000 surfers hebben het artikel gelezen, wat veel is”, analyseert Julie. “De toevoeging van de video – en de link ernaar in de titel van het artikel – heeft het verschil gemaakt.”

In de weken die volgden, liep de campagne van Adecco verder op Facebook en YouTube, met telkens korte fragmenten (ongeveer 20 seconden) uit de video. “Het voordeel daar is dat we kunnen targeten”, zegt Julie. “Alleen wie het artikel op hln.be heeft gelezen of wie op onze jobsite aangaf interesse te hebben in retail, kreeg de video’s te zien.”

> 10.000 extra bezoekers op site Adecco

De resultaten spreken voor zich. Op Facebook is de video 220.000 keer getoond, op YouTube 46.000 keer. “We hebben voortdurend gemonitord wat wel en niet werkt en tussendoor bijgestuurd. We stelden bijvoorbeeld vast dat de titel ‘Retail – iets voor iedereen?’ veel beter werkte dan ‘Waarom leuk werken in retail?’ Wie op de video klikte, kwam rechtstreeks op de jobpagina van Adecco uit. De video’s op de sociale media hebben ruim 10.000 extra bezoekers naar de site van Adecco gebracht. Een succes dus.”

Scoren met video: 6 tips van onze Employer Marketeer

1. Schrijf het script uit.
Een video is minder spontaan dan je denkt. Over elk beeld en elke quote is op voorhand nagedacht. Weten wat je wil vertellen, daar begint het mee.

2. 1 video = 1 onderwerp.
Je hebt maar een paar minuten, dus hou het kort. Focus op één thema.

3. Eerlijk duur het langst.
Laat je een medewerker aan het woord, kies dan iemand die zich in het verhaal kan vinden. Het is niet de bedoeling dat je hem/haar woorden in de mond legt. De kijker heeft het meteen door als iemand niet oprecht is.

4. Kies een aantrekkelijke achtergrond.
Iedereen weet hoe een kantoor met computers eruit ziet. Ga voor iets opvallender, maar hou het realistisch.

5. Oefening baart kunst.
Hoe vaker je een video maakt, hoe beter je weet wat wel en niet werkt. Analyseer je statistieken en trek de juiste lessen.

6. Vergeet de ‘call to action’ niet.
Wil je een grotere instroom realiseren, vertel in je video dan zeker over je vacatures en roep de kijker expliciet op om te solliciteren. Dat werkt!

Wil je zelf met video aan de slag?

Heb je vragen over employer branding? Onze adviseurs staan voor je klaar. Contacteer hen op 02/467 48 00.

Meer artikels.