Zorgdiploma is garantie op werk

”Verpleegkundigen kunnen heel wat kanten op: van basiszorg tot specialisaties en managementfuncties.” (Ann Dumon, opleidingscoördinator bachelor Verpleegkunde Howest)
Een diploma verpleegkunde is een garantie op werk. Maar dat mag niet de enige motivatie zijn, zegt opleidingscoördinator Ann Dumon. “Een verpleegkundige moet ook graag zorg dragen, het hart op de juiste plaats hebben, kritisch en flexibel zijn.”
Werken in de zorg
”Verpleegkundigen kunnen heel wat kanten op: van basiszorg tot specialisaties en managementfuncties.” (Ann Dumon, opleidingscoördinator bachelor Verpleegkunde Howest)

Ook aan de Howest-campus in Brugge vertaalt de groeiende interesse voor zorgberoepen zich in meer studenten. Ann Dumon is er opleidingscoördinator van de bachelor verpleegkunde. Jaar na jaar ziet ze het aantal studenten toenemen.

“Onze school telt ongeveer 400 studenten verpleegkunde. Twee op de drie daarvan zijn generatiestudenten. Onze studenten volgen de reguliere opleiding of de verkorte opleiding. Die richt zich tot wie al in de zorg werkt met een HBO5-diploma maar nog een bachelor wil halen.”

Motivatie

Om te weten te komen waarom jongeren voor de opleiding verpleegkunde kiezen, laat Howest nieuwe studenten deelnemen aan een instroomenquête. Daaruit blijkt dat studenten voor een zorgberoep kiezen om verschillende redenen. “Het sociale aspect en dat het een job met verantwoordelijkheid is, speelt mee”, zegt Ann Dumon. “Maar ook de essentie van het beroep, en dat is zorg dragen voor iemand, is een belangrijke motivatie.”

Studenten zeggen voor een bacheloropleiding te kiezen omdat die én praktijkgericht is én wetenschappelijk onderbouwd. Ook de werkzekerheid van een job in de zorg komt naar boven in de studentenbevraging. Net als de mogelijkheid om door te groeien, verder te studeren en zich te specialiseren.

Kwaliteiten

Met de beeldvorming onder jongeren van werken in de zorg zit het wel goed, meent Ann Dumon. “De meeste studenten komen naar de infodag en er zijn de voorbije jaren ook heel wat campagnes geweest die werken in de zorg in de kijker hebben gezet.”

Toch zijn niet alle studenten voor het beroep in de wieg gelegd, zegt Ann Dumon, die ook zelf les geeft. “Een goede verpleegkundige moet over heel wat kwaliteiten beschikken. Hij of zij is empathisch, zorgt graag voor anderen, heeft het hart op de goede plaats, is sociaal en communicatief vaardig, kritisch ingesteld, flexibel en stressbestendig. Werkzekerheid mag dus zeker niet de enige motivatie zijn. Dan haal je het niet.”

“De meeste studenten beantwoorden vrij goed aan dit profiel”, ervaart Ann Dumon. “Er zijn er altijd die na het eerste jaar beseffen dat dit niets voor hen is, maar dat is een minderheid.”

Expertfunctie

Wie uiteindelijk verpleegkundige wordt, heeft verschillende loopbaanperspectieven. Verder studeren is een optie, bijvoorbeeld voor een master verpleegkunde en vroedkunde. Al is de krapte aan zorgpersoneel op de arbeidsmarkt momenteel zo groot dat een verpleegkundige ook meteen aan de slag kan. “Ze kunnen terecht in ziekenhuizen, woonzorgcentra, de thuisverpleging, de geestelijke gezondheidszorg of de preventieve sector”, legt Ann Dumon uit.

Verpleegkundigen kunnen zich ook specialiseren. Via een postgraduaatsopleiding kunnen ze een bijzondere beroepstitel of beroepsbekwaamheid aanvragen in de geriatrie, psychiatrie, spoed en intensieve zorgen enzovoort. “Ze kunnen ook de functie van expert opnemen, bijvoorbeeld in de wondzorg, of verpleegkundig consulent worden”, zegt Ann Dumon. “Ook managementfuncties zijn mogelijk.”

Aan werk ontbreekt het hen alleszins niet. Zowat alle studenten verpleegkunde van Howest vinden na afstuderen onmiddellijk een job.

(wv) 

29 oktober 2013
Anderen bekeken ook