Hoeveel is sprinter Usain Bolt waard?

11 september 2012
Na zijn triomfantelijke doortocht op de Olympische Spelen in Londen blijkt Usain Bolt nog steeds de snelste man ter wereld. En daar hebben sponsors flink wat geld voor over. Naast serieus wat prijzengeld verdient de Jamaicaanse sprinter immers miljoenen met sponsoring. Zijn inkomen?
Sprintkampioen Usain Bolt
Sprintkampioen Usain Bolt

‘The fastest man alive’ won op de afgelopen Olympische Spelen in Londen goud op de 100 en 200 meter, waarmee hij de eerste man in de geschiedenis werd die twee Olympische Spelen na elkaar voor deze disciplines een gouden medaille in de wacht sleepte.

Inkomen Bolt afgelopen jaar?

Zijn unieke prestaties blijken niet alleen op sportief, maar ook op financieel vlak aardig wat op te leveren. Het Amerikaanse zakenblad Forbes berekende het inkomen van de Jamaicaanse sprinter van de afgelopen twaalf maanden aan de hand van zijn prijzengeld, bonussen en vele sponsordeals. In totaal komt dit neer op zo’n 20,3 miljoen dollar (16,6 miljoen euro, nvdr). Hiermee is Usain Bolt volgens Forbes de 63ste best betaalde atleet ter wereld.

De zogenaamde ‘appearance fees’ van Bolt, om simpelweg aan een start te verschijnen, liggen tussen de 158.629 en 277.601 euro, wat volgens kenners niet extreem hoog is voor een atleet van zijn kaliber. Hiermee doet een organisator dus best een goede deal, aangezien de aanwezigheid van de snelste man ter wereld gegarandeerd voor een uitverkocht stadion zorgt.

Het prijzengeld in de atletiek bedraagt zo’n 47.589 euro voor een eerste plaats op het wereldkampioenschap, 79.314 euro als er een wereldrecord sneuvelt en 31.725 euro als hij alle wedstrijden wint in de Samsung Diamond League, een jaarlijkse reeks atletiekwedstrijden.

Sponsoring

Dat er meer geld valt te rapen met sponsoring heeft de Jamaicaan al lang begrepen. Sportkledingfabrikant Puma sloot met Usain Bolt een deal tot eind 2013, waarmee hij de voornaamste ambassadeur van het merk is geworden. Het exacte bedrag dat de Jamaicaanse sprintkoning hiervoor krijgt, wordt angstvallig geheim gehouden, maar vermoedelijk krijgt hij hier jaarlijks zo’n slordige 7 miljoen euro voor. En dat is behoorlijk veel, als men weet dat een grote deal tussen Nike en een bekende voetbal- of basketbalspeler meestal ‘maar’ zo’n kleine 800.000 euro bedraagt.

Daarnaast heeft Bolt ook een sponsorcontract met sportdrankmerk Gatorade, waarvoor hij regelmatig ‘subtiel’ reclame maakt op Twitter. Ook Visa, Hublot, Virgin Media en Nissan zijn enkele van de vele bedrijven die met de sprinter een mooie deal hebben gesloten. Tenslotte is er recent een IOS-spel gelanceerd waarin de Jamaicaanse sprinter de hoofdrol speelt.

(nm) – Bron: Forbes.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook