Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 891

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

‘Doorbreek bore-out en ga bij het oudercomité’

"Vaak durven mensen geen verandering in gang zetten omdat ze bang zijn om hun 'gouden kooi' te verliezen." (Loopbaancoach Hendrika Vanstraelen)
Hot topic in de HR-wereld: de bore-out. Het zijn werknemers (maar ook zelfstandigen) die zich naar het werk moeten 'slepen' en iedere motivatie missen om er enige rol van betekenis te spelen. Volgens loopbaancoach Hendrika Vanstraelen kan je de vicieuze cirkel van deze energiestoornis doorbreken door jezelf te herontdekken en nieuwe uitdagingen binnen of buiten het werk aan te gaan. "Een positief zelfbeeld is een goede start van de oplossing", zegt ze.
"Vaak durven mensen geen verandering in gang zetten omdat ze bang zijn om hun 'gouden kooi' te verliezen." (Loopbaancoach Hendrika Vanstraelen)

Na de burn-out is de bore-out het volgende taboe dat geleidelijk aan wordt doorbroken. Waar de eerste stoornis vooral een gevolg is van een overvloed aan hooi op de werkvork, komt de tweede door een gebrek daaraan. Of door de routine die er in is geslopen. Net zo min als je wil toegeven dat je de hoeveelheid niet aankunt, is het 'not done' om bij de baas te gaan klagen dat je je verveelt.

"De symptomen van burn-out en bore-out zijn vaak dezelfde", weet Hendrika Vanstraelen, loopbaanbegeleider van Versterkt, een gespecialiseerd hr-bureau uit Hasselt. "Je bent moe, futloos, prikkelbaar en loopt over van de frustraties naar je collega's en je leidinggevende. Je gaat je eigen capaciteiten in vraag stellen. Doordat je geen successen boekt, stuikt je zelfbeeld in elkaar. En misschien nog ergste: je weet niet van waar het komt of hoe je het moet oplossen."

Specifiek voor mensen met bore-out, is dat ze zich op het werk bezighouden met privézaken, de online krant gaan lezen, computerspelletjes spelen, discussies gaan voeren op sociale media, enzovoort. Ze doen alsof ze het druk hebben en schuiven nog meer werk door naar collega's. Zo komen ze in een negatieve spiraal terecht.

Kalkpapier

De enige manier om bore-out te doorbreken is erkennen dat je een probleem hebt en bereid zijn om een oplossing te zoeken. "Vaak durven mensen geen verandering in gang zetten omdat ze bang zijn om hun 'gouden kooi' te verliezen", zegt Hendrika Vanstraelen. "Ze genieten van vele voordelen en worden niet berispt om passief hun 'uren te komen kloppen.' Dat geeft geen voldoening, maar het is wel comfortabel. In de ambtenarij komt dat regelmatig voor, zoals in het onderwijs."

Een eerste stap naar een switch is een grondig zelfonderzoek. "Je moet gaan zoeken naar de essentie van jezelf. Als het ware de ajuin van je persoonlijkheid helemaal tot de kern afpellen. Aan de hand van diepgaande gesprekken en oefeningen ontdek je wat je echte kwaliteiten zijn, hoe je die wil inzetten op het werk, wat je behoeftes zijn om je gelukkig te voelen in je job, welke sfeer voor jou belangrijk is, welke leiderschapsstijl bij jou past, enzovoort. Dit geeft een totaalbeeld van de ideale wereld. Vervolgens wordt op die puzzel een soort kalkpapier gelegd met de actuele werksituatie. Op die manier krijg je een perfect beeld van de knelpunten die leiden tot burn-out of bore out."

Mindset

Na de vaststellingen, moet er uiteraard actie worden ondernomen. "De negatieve spiraal kan doorbroken worden door de blokkages één voor één aan te pakken", aldus de loopbaancoach. "Voor elke mismatch met het kalkpapier kunnen werkpunten worden opgesteld en uitgevoerd. Belangrijk is te beseffen dat je niet op alle factoren vat kunt hebben. Een aantal aspecten kan je zelf sturen, maar andere moet je gewoon aanvaarden en er leren mee omgaan. Het is dus ook een stukje 'mindset' waar aan gewerkt moet worden. Met een evolutie naar een positief zelfbeeld sta je al een hele stap verder."

Preventie

Belangrijk is dat de overste mee is in het proces. "De leidinggevenden moeten weten waar hun medewerkers energie van krijgen, hoe ze gemotiveerd kunnen worden, waar de grenzen van hun mogelijkheden liggen", vindt Hendrika Vanstraelen. "De preventie van burn-out en bore-out dient dus ook te gebeuren door de leidinggevenden te trainen. Zij moeten de symptomen herkennen en er op kunnen inspelen. De juiste waardering geven kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Want vergeet niet: people don't leave jobs, they leave bosses..."

(km) - Foto: (kh) 

Hendrika Vanstraelen
De oplossing voor een bore-out leidt zeker niet altijd tot een drastische carrièreswitch of de overstap naar een andere werkgever. "Na de uitvoering van het stappenplan, volstaat het soms om het takenpakket of de teams te herverdelen, meer verantwoordelijkheid te krijgen of nevenprojecten uit te voeren, zoals de organisatie van het personeelsfeest. Het kan ook zijn dat je de energie terugwint door extra uitdagingen in je privéleven aan te gaan: in het bestuur van een sportclub, buurtcomité of oudervereniging stappen, een nieuwe hobby kiezen of je huis gaan renoveren. Zo doorbreek je de routine en creëer je afwisseling, uitdagingen en doelstellingen. Je gaat je opnieuw nuttig voelen, energie krijgen en dat ook meenemen naar het werk." 10 november 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook