Boekhouder is geen knelpuntjob meer

Er is geen tekort meer aan boekhouders en schilders. Dat blijkt uit de nieuwe jaarlijkse lijst met knelpuntberoepen van de VDAB. Technici en zorgverleners blijven zorgenkindjes.
schilder
“Technische profielen blijven hét structurele tekort op de arbeidsmarkt.”

Werkgevers uit de horeca en de gezondheidszorg vinden nog steeds heel moeilijk goed gekwalificeerd personeel. Hetzelfde geldt voor bedrijven die op zoek zijn naar technisch geschoolde werknemers. Zowel voor ingenieurs, onderhoudstechnici als gespecialiseerde vaklui voor de bouw bestaan er tekorten op onze arbeidsmarkt.

Dit gebrek aan technische competenties staat ook het vinden van sommige verkopers, commerciële bedienden en leerkrachten in de weg. Zowel een verkoper in een doe-het-zelfzaak als een vakleerkracht heeft technische kennis nodig.

Technische jobs zijn al jaren knelpuntberoepen. Hoewel de crisis een aantal technische beroepen van de lijst doet verdwijnen, blijft dit hét structurele tekort op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Genoeg schilders

In de bouw zorgt de instroom van buitenlandse werknemers ervoor dat een aantal beroepen, zoals schilder-decorateur, van de knelpuntlijst verdwijnen.

Ook boekhouder is niet langer een knelpuntberoep. Wat niet betekent dat alle financiële profielen plots gemakkelijk te vinden zijn, klinkt het bij de VDAB. Er zijn nog altijd werkzoekenden met een financiële achtergrond, alleen missen zij vaak de specifieke competenties om financiële jobs in te vullen die wel nog op de knelpuntlijst staan, zoals die van financieel auditor.

(wv) 

6 juni 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook