5 procent minder investeringen in technologische industrie

De technologiebedrijven in ons land zullen dit jaar 1,65 miljard euro investeren. Dat is 5 procent minder dan in 2012. Dat blijkt uit een prognose van Agoria, de federatie van de technologische industrie.
technologie
“De voorbije vijf jaar liggen de investeringen structureel lager dan voor de crisis” (Paul Soete, ceo Agoria)

Wat Agoria vooral verontrust is dat de investeringen van de technologische industrie nog steeds onder het niveau van voor de crisis liggen. In 2012 werd er in België 13 procent minder geïnvesteerd door technologiebedrijven dan in 2007.

De grootste terugval noteerde de Nationale Bank in 2009 en 2010, twee zware crisisjaren. Sindsdien is een deel van de achterstand opgehaald, maar voor 2013 wijzen alle indicatoren opnieuw op een daling van de investeringen met vijf procent.

Incentives

Volgens de sectorfederatie dreigt de industriële motor van ons land stil te vallen als er niet snel meer investeringen volgen. Agoria formuleert daarom enkele voorstellen om investeren opnieuw aantrekkelijk te maken. Incentives zijn daarbij essentieel, meent de federatie. Die pleit onder andere voor een herstel van de overdraagbaarheid van de notionele interestaftrek voor bedrijven die investeren in de modernisering of uitbreiding van hun installaties.

Een ander voorstel betreft een investeringsaftrek om de financiering van ondernemingen weer op gang krijgen. Concreet vraagt Agoria om een beter afschrijvingsregime van materiële en immateriële investeringen.

Tax shelter

Ook in een tax shelter-systeem, zoals dat bestaat voor de filmindustrie, ziet de technologiesector wel graten. Als de overheid belastingverminderingen voorziet voor ondernemingen die in een filmproject investeren, waarom dan niet voor investeringen die de industriële bedrijven zelf versterken, vraagt Agoria zich af.

Tot slot spoort de federatie de consument aan om ‘slimmer’ te consumeren. In plaats van te sparen, wat door de lage rentevoeten amper nog iets opbrengt, zou de consument beter investeren in duurzame goederen. Zuinige auto’s, energiebesparende toestellen en hernieuwbare energie zijn een veel betere belegging, is bij Agoria te horen.

(wv) 

Grafiek: technologie investeringen
“Tijdens de laatste vijf jaar liggen de investeringen in de technologische industrie structureel lager dan voor de crisis. Dat is verontrustend, want zonder investeringen, wordt het industrieel weefsel aangetast”, meent Paul Soete, ceo van Agoria. 4 februari 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook