146 courses: Hotel, catering, tourism, maintenance

Wijnkennis

  • course by NHA Afstandsonderwijs
  • Online

Bartender

  • course by NHA Afstandsonderwijs
  • Online

Kok

  • course by NHA Afstandsonderwijs
  • Online

Kok fast track

  • course by Syntra Antwerpen & Vlaams-Brabant
  • Antwerp & Port of Antwerp, Online

Cateraar

  • course by NHA Afstandsonderwijs
  • Online

Macarons

  • course by Syntra Midden-Vlaanderen
Syntra West

Hotelhouder - Hotelmanagement

  • by Syntra West
Bruges
1.047

Unieke opleiding in Vlaanderen omtrent het managen van het hotelbedrijf gesteund op beleidskennis, commercieel inzicht en permanente rendementscontrole!

Volgende leidinggevende functies worden onderscheiden in de opleiding Hotelmanagement-Hotelhouder:

  • Het operationeel management bestaat voornamelijk uit de dagelijkse verantwoordelijkheid over een afdeling zoals de front office en hotelhuishouding, het respecteren van het budget voor de verschillende diensten, het behalen van vooropgestelde resultaten en het dagelijks aansturen van (een team van) medewerkers.
  • Het tactisch management gaat verder dan de dagelijkse gang van zaken waarbij je ook (mede)verantwoordelijk wordt voor het rendement van het hotel: het opvolgen en eventueel bijsturen van een commercieel plan voor optimale kamerbezetting, het opvolgen van het budget voor de verschillende afdelingen, het motiveren van de medewerkers, ...
  • Het strategisch management behoort toe aan de uitbater/eigenaar zelf en bestaat uit het bepalen van de strategie van het hotel, het aanwerven en ontslaan van het personeel, het opmaken van een kwaliteits-, commercieel- en financieel plan voor het hotel, ...

Deze 3 rollen vinden we terug in de modules van het opleidingsprogramma:


Module 1: Markt & Klant

  • Toerisme sector in de regio/Vlaanderen/België
  • Logiesdecreet en aanverwante wetgeving
  • doelgroepen Toerisme
  • marktanalyse

Module 2: Front office voor logies

  • Gastenservice
  • reservaties
  • inchecken & uitchecken

Module 3: Ontbijt voor logies

  • Diverse ontbijtmenu's
  • presentatie en opmaak
  • kwaliteitsbewaking en inkoop
  • kooktechnieken voor ontbijtgerechten
  • speciale diëten en allergieën
  • gastvrijheid & klantenservice
  • efficiëntie en tijdsbeheer
  • seizoensgebonden en lokale ingrediënten
  • menu-engineering & prijsstelling
  • feedback & verbetering

Module 4: Housekeeping voor logies

  • Duurzaamheid & milieubewustzijn
  • hygiënenormen en veiligheid
  • planning & time management
  • klachtenbeheer

Module 5: Financieel beheer voor logies

  • Inleiding tot financieel beheer
  • budgettering en forecasting
  • financiële rapportage
  • kostenbeheer
  • belastingen en wettelijke vereisten
  • financiële software & technologie
  • financiële strategieën en groei

Module 6: Commercieel beheer voor logies

  • Belang van commercieel beheer
  • online & offline marketing
  • prijsbepaling en waardereceptie
  • effectief reserveringsbeheer
  • gastvrijheid & servicekwaliteit
  • partnership & samenwerking
  • analyse van prestaties en continue verbetering
  • klachtenwerking

Module 7: Operationeel beheer voor logies

  • Gastenservice
  • reserverings- en receptiemanagement
  • voedsel- & drankbeheer
  • Financieel beheer
  • veiligheid & beveiliging
  • Evenementenmanagement
  • Technologie & systemen

Module 8: Faciliteitenbeheer voor logies

  • Onderhoud van gebouwen en infrastructuur
  • schoonmaakdiensten
  • beheer & voorzieningen van apparatuur
  • energiebeheer
  • veiligheid & beveiliging
  • milieubeheer
  • compliance & regelgeving

Module 9: Hotel- & Personeelsbeheer

  • werving & selectie
  • training & ontwikkeling van personeelsleden
  • werkroosterplannng
  • motivatie & teambuilding
  • beoordeeling & feedback (coaching)
  • arbeidsrelaties
  • veiligheid & gezondheid op de werkvloer

Eindproef - eindverdediging


(*) het programma 'Hotelmanagement-Hotelhouder' werd volledig vernieuwd en geactualiseerd. Kleine wijzigingen in inhoud en totaal aantal uren kunnen zich nog voordoen.
Je ontvangt een lessenrooster voor het volledige (1.5) cursusjaar bij aanvang van de opleiding. Lessenroosters zijn niet-bindend.
Omdat wij zo veel mogelijk werken met mensen uit de praktijk kunnen wijzigingen zich voordoen. We doen er alles aan om dit te vermijden doch kunnen dit nooit volledig uitsluiten.
Het cursusjaar volgt de reguliere schoolvakanties. Hou hier a.u.b. rekening mee.
Indien voor jou of jouw gekozen opleiding van toepassing, kunnen opdrachten, inhaallessen, (praktijk-)stages, eindproeven (c-proef) en herexamens tot uiterlijk30 juni of half december ingericht worden (afhankelijk van het einde van de looptijd van je opleiding).


Bruges € 1.047(Incl.VAT) More info

  • Personen die een leidinggevende functie binnen een hotel ambiëren
  • Medewerkers in een hotel die graag zouden doorgroeien naar een leidinggevende functie
  • Personen met een vooropleiding in hotel/horeca/onthaal/toerisme die de overstap willen maken naar een leidinggevende functie binnen een hotel
  • Opvolgers die de uitbating van het familiehotel wensen verder te zetten
  • Personen die een bestaand hotel wensen over te nemen
  • Personen die een hotel wensen op te starten

We richten ons in eerste instantie op het beheren van een hotel, maar iemand die het beheer van een (aanverwant) logiesverstrekkend bedrijf voor ogen heeft (camping, vakantiepark) kan ook terecht in dit traject aangezien de "logies- en onthaalaspecten" vergelijkbaar zijn en er veel aandacht besteed wordt aan het "managen" (plannen, leidinggeven, bijsturen, ...).



Het gaat om een officiële opleiding met een opgelegd curriculum en een aantal te verwerven competenties. Wie slaagt ontvangt een diploma of getuigschrift, erkend door de Vlaamse overheid. Personen die de opleiding volgen uit interesse zijn welkom, maar dienen dezelfde competenties te verwerven om door te gaan naar de volgende modules (dat betekent: deelname & slagen voor alle modules & examens).


Teachers

Sabine Menu

This course is eligible for

Vlaams opleidingsverlof (VOV) KMO portefeuille (Flanders) Opleidingscheques