Diploma's
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Het Europese Jaar van de Vaardigheden: meer leermogelijkheden dan ooit

Volwassenenonderwijs blijft aan belang winnen

“We zijn ooit begonnen met 50 cursisten, nu hebben we er 15.000.” (Stephan Devreese, algemeen directeur)
Hoe ‘schools’ is volwassenenonderwijs? Het Oost-Vlaamse campusnetwerk Kisp bestaat dit jaar dertig jaar, maar 2017 heeft niets meer te maken met 1987. “We proberen elke cursist op maat te bedienen én we vervullen een maatschappelijke rol die verder gaat dan knelpuntberoepen invullen”, zegt algemeen directeur Stephan Devreese. Als cursist ben je eerder klant dan leerling.
“We zijn ooit begonnen met 50 cursisten, nu hebben we er 15.000.” (Stephan Devreese, algemeen directeur)

Kisp heeft een ruim opleidingsaanbod verspreid over tien campussen (Aalter, Aalst, Deinze, Eeklo, Gent, Geraardsbergen, Mariakerke, Zelzate, Oudenaarde en Ronse). “We zijn ooit begonnen met 50 cursisten in het volwassenenonderwijs, nu hebben we er 15.000”, zegt Stephan Devreese.

Volwassenenonderwijs is belangrijk. Het aanbod wordt diverser én dekt steeds meer doelstellingen. “Daarom bieden we korte modules aan – zoals voor digitale fotografie – en intensieve fulltimetrajecten voor een volledige omscholing. Als cursist ben je nu een ‘klant’ die intensief begeleid wordt door professionele lesgevers.” Wat zijn de drijfveren om naar het volwassenenonderwijs te stappen?

1. Diploma behalen

“Arbeidsmarkt- en diplomagerichte opleidingen zijn geschikt voor wie geen diploma secundair onderwijs behaalde. Via ons aanbod aanvullende algemene vorming kan dat door een persoonlijk programma met de ontbrekende modules die nodig zijn voor je diploma. Daar zetten we sterk op in. Iedereen – uit alle mogelijke doelgroepen – moet een diploma behalen, bij uitstek via tweedekansonderwijs. Maar je kunt hier ook gegradueerde of HBO5’er (hoger beroepsonderwijs, n.v.d.r.) worden, bijvoorbeeld in een zorgrichting.”

2. Levenslang (bij)leren

“De meeste cursisten zijn aan het werk. Met VDAB, sectorfederaties en bedrijven organiseren we competentiegerichte omscholingen op de campus en op de werkvloer. Als elektricien kun je je bijvoorbeeld omscholen tot lasser. Wie een loopbaanswitch wil, kunnen we helpen om een knelpuntberoep als zorgkundige in te vullen. Hét verschil met een VDAB-opleiding is dat je daar een aanwezigheidsattest krijgt en bij ons een diploma. Je kunt je kennis verbreden of je nascholen, bijvoorbeeld door als tekstschrijver een opleiding InDesign of webdesign te volgen. Ook voor loopbaancoaching kun je hier terecht.”

3. Leraar worden

“Ben je een bachelor of master, dan kun je een lerarenopleiding volgen. Na een loopbaan van vaak tientallen jaren is lesgeven voor veel mensen een nieuwe start. Dat doe je klassikaal of op afstand via digitale leerplatformen – ook voor bedrijfsbeheer kan dat. Je stage verloopt natuurlijk voor een klas. Onze eigen docenten staan bij voorkeur nog met beide voeten in de praktijk, zeker voor de meer technische vakken.”

4. Hobby en recreatief leren

“60% van de cursisten volgt een avondopleiding. Wat op een bepaald moment populair is, is altijd een beetje inschatten. Wanneer op één campus niet genoeg cursisten zijn voor een opleiding, kunnen we vaak 15 kilometer verder op een andere campus wél opstarten. Hoe gespecialiseerder de opleiding, hoe verder cursisten er zich voor willen verplaatsen.”

Trends en voorkeuren?

Welke opleidingen zijn populair? Het lijstje met de vijf meest bevolkte cursussen binnen de vakgroepen geeft een goed beeld:

  1. Mode (basismodules)
  2. Techniek (fietshersteller)
  3. Grafische opleidingen & ICT (Photoshop, InDesign & toepassingssoftware)
  4. Koken (basis koken)
  5. Fotografie (basismodules en modules voor gevorderden).

“We zien een verschuiving naar doe-opleidingen”, zegt Stephan Devreese. “Wijnproeven of voeding is populairder dan Frans. Ook de opleiding fietshersteller draait goed. In de categorie loopbaanswitch die ook leidt naar een knelpuntberoep, scoren opleidingen personenzorg, kinderverzorger en zorgkundige heel goed.”

Nieuwe opleiding zorgkundige in Zelzate

Vanaf september 2017 kun je overdag terecht bij Kisp Zelzate om in anderhalf jaar tijd het certificaat zorgkundige te behalen. Je leert alles over basishandelingen en EHBO, krijgt onder de knie hoe je op een correcte manier communiceert met patiënten en collega’s en maakt kennis met specifieke zorgvragen.

Een van de lesgevers voor de nieuwe opleiding in Zelzate is Christel Vandenborre. Na een jarenlange carrière als maatschappelijk werkster en verpleegkundige bij het UZ Gent, besloot Christel dat ze graag wilde lesgeven. Ook al was ze vast benoemd, toch koos Christel ervoor om voltijds les te geven aan cursisten zorgkundige bij Kisp. “Om zorgkundige te worden, is een medische achtergrond niet nodig”, zegt Christel. “We hebben cursisten van 18 tot 55 jaar of zelfs ouder met allerlei achtergronden: boekhouders, juweliers, mensen uit de kinderopvang … Sommigen volgen het als tweedekansonderwijs om uiteindelijk een diploma te behalen. Het is in ieder geval voltijds onderwijs. Er komt ook een stage bij. De opleiding zorgkundige binnen ons volwassenenonderwijs is flexibel: je kunt ook halftijds aan de slag zijn en werk met de opleiding combineren.”

“Voor elke cursist stellen we een individueel traject op. Aan het eind kun je meteen terecht in een ziekenhuis, een woonzorgcentrum, thuiszorg of een psychiatrisch opvangcentrum. Meestal krijg je al tijdens de stage een jobaanbieding.” Hoe de opleiding er concreet uitziet? “De meest voorkomende stageplaatsen zijn verzorgingsinstellingen of een plekje in de thuisverpleging, daar kun je als zorgkundige aan de slag. Je helpt de verpleegkundige in een gestructureerde zorgequipe bij de zorgverlening aan patiënten of bewoners. Onderhoud, organisatie van huishoudelijke taken en de zorg voor een goed leef- en woonklimaat voor de patiënt horen er ook bij. De opleiding bestaat uit verschillende losse modules. Met je trajectbegeleider kun je een traject op maat bepalen. Kun je je overdag gemakkelijk vrijmaken, dan volg je een ander traject dan wanneer je je studie combineert met werk en/of gezin. Per lestijd kost de opleiding anderhalve euro, plus een kleine bijdrage voor het cursusmateriaal.”

(wdh) - Meer info: www.kisp.be/infosessies / traject.personenzorg@kisp.be 

6 september 2017
Anderen bekeken ook